Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fokozott orosz légicsapások a győzelem napjára készülve


Virágzó akác egy orosz légicsapás következtében kigyulladt épület mellett a donyecki Csasziv Jarban 2023. május 7-én
Virágzó akác egy orosz légicsapás következtében kigyulladt épület mellett a donyecki Csasziv Jarban 2023. május 7-én

Az orosz haderő újabb drón- és rakétatámadásokat indított Kijev és más ukrán városok ellen hétfőre virradóra, egy nappal a náci Németország feletti második világháborús győzelem évfordulója előtt.

A megszállók tizenhat rakétával vették célba Harkiv, Herszon, Mikolajiv és Odessza térségét, emellett hatvanegy légicsapást mértek ukrán állásokra és lakott területekre, illetve több tucat lövedéket lőttek ki rakéta-sorozatvetőkből.

„Sajnos vannak halott és sérült civilek, károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában, toronyházakban, lakóépületekben” – tájékoztatott az ukrán vezérkar.

A friss jelentés szerint a légvédelem mind a harmincöt darab, iráni gyártású drónt megsemmisítette az éjszaka folyamán.

Ehhez kapcsolódóan: A Kreml a háború árnyékában visszafogja a győzelemnapi rendezvényeket

Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester arról számolt be, hogy legkevesebb öt ember megsebesült a földre hulló roncsok és a robbanások következtében. Egyebek mellett autók és épületek is megrongálódtak, ahogy egy üzemanyagraktár és a Zsuljani repülőtér egyik kifutópályája is.

A Fekete-tenger partján fekvő Odessza városában kigyulladt egy nagy élelmiszerraktár. A déli Herszoni és Zaporizzsjai területről is robbanásokról érkeztek hírek, de tüzérségi támadások érték az északkeleti Szumit is vasárnap.

Ehhez kapcsolódóan: Miért lehet Ukrajna közelgő offenzívája a háború legfontosabb összecsapása?

Utóbbi régióban az oroszok a jelentések szerint az ukrán fegyveres erők egyik pozícióját és egy raktárat találtak el Orihiv településen.

Az ország területének mintegy kétharmadán órákon keresztül szóltak a légiszirénák.

Fokozódott a már nagyjából kilenc hónapja hevesen ostromlott donyecki Bahmut ostroma is, amelyet szinte porig romboltak. A védők vezetője szerint az ellenség keddre szeretne elfoglalni.

Külföldi rabokat küld a frontra Oroszország
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:14 0:00

Az újabb támadásokat egy nappal az oroszországi győzelemnapi megemlékezések előtt indították meg, amelyek keretében minden évben nagyszabású katonai parádét tartanak Moszkvában.

Az elmúlt hetekben több orosz célpontot is találat ért az orosz ellenőrzés alatt álló területeken, például a még 2014-ben illegálisan bekebelezett Krím félszigeten.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG