Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Földrengés az EP-eredményekben, az önkormányzatokban tartja pozícióit az ellenzék


Szavazás Veresegyházan 2024. június 9-én
Szavazás Veresegyházan 2024. június 9-én

Hunyadi Bulcsúnak, a Political Capital szakmai vezetőjének gyorsértékelése

Még a választások előtt volt egy írása a Political Capitalnak, amelyben azt vizsgáltuk meg, melyik párt milyen belföldi eredménye lenne sikernek tekinthető. Most 14 megyei jogú városnak ad polgármestert a Fidesz, és kilenc fővárosi kerületnek: azt mondtuk, hogy ha nagyjából ezek az erőviszonyok maradnak, és az ellenzék nem veszít jelentősen a 2019-ben elnyert pozícióiból, az ellenzéki sikernek tekinthető. Most az látszik, hogy a Fidesznek 16 megyei jogú városban lesz polgármestere, és a korábbinál kevesebb kerületben ad polgármestert. Az ellenzéknek ez egy korrekt eredmény, és a Fidesz is tudta tartani az teljesítményét.

Ezzel szemben az európai parlamenti választáson nagy átrendeződés látszik: a szavazatok több mint hatvanszázalékos feldolgozottságánál a Fidesz 43,8 százalékon áll, a Tisza 30,7 százalékon, az MSZP–DK–Párbeszéd 8,25, a Mi Hazánk pedig 6,78 százalékon. Ez komoly kudarc a Fidesz szempontjából: előbb említett elemzésünkben azt írtuk, hogy ha rosszabbul fog szerepelni (az eddigi legrosszabb EP-szereplésük 47 százalék volt), az már rossz nekik. A nagyon rossz az lenne, ha nem szereznék meg a képviselői helyek többségét. A mostani állás szerint 47 százalék alatt lesznek, de 11 mandátummal nekik lesz a legtöbb EP-képviselőjük Magyarországról.

A Tisza a becsült 25 százaléknál sokkal jobban látszik szerepelni, a többi ellenzéki párttól szívta el a szavazatokat. A legnehezebb kérdés az, hogy kitarthat-e a Tisza lendülete a következő két évben. Ez egy nagyon erős eredmény, jó kiindulási alap. De most elkezdődik egy másfajta munka, a szervezetépítés, a pártépítés, a mindennapi politizálás. A Tisza a jelenlegi számok szerint tíz képviselőt küldhet a Fővárosi Közgyűlésbe. Ez komoly kihívás, ráadásul parlamenten kívüli pártként kell jelen lenni a belpolitikai közéletben, és kihasználni ezt a nagyon erős támogatottságot. Miközben most, úgy tűnik, a parlamenti pártok közül több is lenullázta magát.

Nem lenne meglepő fordulat, ha ennek ellensúlyozására a Fidesz megsegítené valamelyik ellenzéki pártot, hogy fennmaradjon az ellenzéki térfél megosztottsága. Az elmúlt 14 évben sok olyan helyzet volt a magyar politikában, ami felkeltette azt a gyanút, hogy a Fidesz keze van bizonyos ellenzéki szereplők tevékenysége mögött. Amikor a Fidesz hirdetésekben Gyurcsány Ferencet teszi a plakátra, és vele riogatja a szavazókat, az már olyan elem, amellyel belenyúlnak az ellenzéki erőviszonyokba, felemelve egy szereplőt. A Fidesznek megvannak az eszközei. Vannak olyanok, amelyeket jól látunk, és vannak olyanok, amelyeket nem. Mindkét eszközt alkalmazni fogják a jövőben is.

XS
SM
MD
LG