Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódnak az orosz támadások Kelet-Ukrajnában, érik az újabb offenzíva


Az ukrán fegyveres erők 3. rohamdandárjának, az azovi egységnek a tagjai harc közben Bahmut közelében 2023. február 6-án
Az ukrán fegyveres erők 3. rohamdandárjának, az azovi egységnek a tagjai harc közben Bahmut közelében 2023. február 6-án

Az orosz megszálló erők folytatják támadásaikat a kelet-ukrajnai frontvonalak mentén – jelentette az ukrán hadsereg február 7-én. Kijevben közben továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy Moszkva újabb offenzívára készül a térségben.

Az elmúlt 24 órában az orosz hadsereg hat rakéta- és 24 légicsapást hajtott végre az ukrán hadsereg vezérkara szerint, valamint 75 tüzérségi csapást, amelyek közül több polgári célpontok ellen irányult az ország keleti és délkeleti részén, Harkiv, Donyeck, Dnyipropetrovszk és Herszon térségében. A közlemény szerint civil áldozatok is voltak, de ezek számáról nem tettek említést.

Később Pavlo Kirilenko, a donyecki regionális katonai közigazgatás vezetője arról számolt be, hogy egy ember meghalt, öten pedig megsebesültek az éjszakai ágyúzásban Donyeck térségében.

Az elmúlt 24 órában 1030 orosz katona vesztette életét Ukrajnában – közölte az ukrán hadsereg vezérkara február 7-én, jóllehet az áldozatok számát lehetetlen ellenőrizni.

Telepítenek és takarékoskodnak

Az újabb harcok azután kezdődtek, hogy Luhanszk kormányzója, Szerhij Hajdaj közölte, hogy Oroszország erősítést telepít Kelet-Ukrajnába egy lehetséges új offenzíva előtt.

„Egyre több orosz tartalékot látunk hadrendbe állítani errefelé, azt látjuk, hogy egyre több felszerelést hoznak” – mondta Hajdaj február 6-án az ukrán televíziónak.

„Máshogy használják a behozott lőszert, mint korábban – ez már nem egész éjjel és nappal tartó ágyúzás. Lassan takarékoskodni kezdenek, teljes körű offenzívára készülnek” – állította Hajdaj.

A brit védelmi hírszerzés február 7-i napi jelentésében közölte, hogy az orosz hadsereg a jelek szerint január eleje óta próbálja újraindítani jelentős támadó műveleteit Donyeck ukrán kézen lévő részeinek elfoglalására.

Az orosz erők azonban csekély területre tettek szert, mert „híján vannak a sikeres offenzívához szükséges hadianyagnak és manőverező egységnek”.

Volodimir Zelenszkij elnök arról beszélt, hogy az ukrán erők harcolnak az orosz csapatok kísérletei ellen Bahmut bekerítésére és a város védelmének megtörésére.

Február 6-i esti beszédében Zelenszkij köszönetet mondott minden érintett katonának, és külön dandárokat is megnevezett.

Hetek óta heves harcok dúlnak Bahmut és a közeli Szoledár és Vuhledár környékén – közölte az ukrán elnöki hivatal.

Hónapok óta Bahmut Oroszország fő célpontja Kelet-Ukrajnában, a kijevi állami média szerint a városban megvetette a lábát a Wagner-zsoldoscsoport.

Ukrajna február 6-án este arról számolt be, hogy az orosz erők harckocsikat, aknavetőket és tüzérséget szállítottak oda az elmúlt 24 órában.

Az Európai Unió közölte, hogy Zelenszkijt meghívták az EU-s vezetők csúcstalálkozójára. A hírek szerint már a héten Brüsszelben lehet, ez lesz a második ismert külföldi útja az invázió csaknem egy évvel ezelőtti kezdete óta.

Zelenszkij irodája a Reuters kérdésére nem volt hajlandó megjegyzést fűzni a hírhez.

Orosz rakétacsapás Harkiv ellen
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:56 0:00

XS
SM
MD
LG