Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Folytatódott Navalnij tárgyalása a büntetőtelepen


Alekszej Navalnij az újabb tárgyalás nyitónapján találkozhatott feleségével a Pokrovban található büntetőtelepen 2022. február 15-én
Alekszej Navalnij az újabb tárgyalás nyitónapján találkozhatott feleségével a Pokrovban található büntetőtelepen 2022. február 15-én

Hétfőn folytatódott Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető bírósági tárgyalása a börtönben, ahol raboskodik. Amennyiben elítélik a szerinte politikailag motivált eljárásban, akár tíz évvel is meghosszabbíthatják a büntetését.

A moszkvai Lefortovo kerületi törvényszék a hónap elején közölte, hogy február 15-én bírákat küld a Vlagyimir megyei 2. számú büntetőtelepre, ugyanis ott fogják lefolytatni az aktivista tárgyalását a mára feloszlatott és betiltott Korrupcióellenes Alapítvánnyal (FBK) kapcsolatos sikkasztási vádakban.

A bíróság engedélyezte Jevgenyij Szolomatovnak, Alekszej Navalnij új ügyvédjének, hogy betekintsen az ügy irataiba, de fényképeket nem készíthetett, mivel a büntetőtelepre nem lehet bevinni semmilyen elektronikus eszközt.

Ennek megfelelően a február 15-én kezdődő tárgyalásról tudósító újságírók sem rögzíthették a történteket, mindössze egy szobából követhették monitoron a tárgyalóteremben zajló eseményeket.

Amennyiben bűnösnek találják, akár tíz év börtönbüntetésre is ítélhetik az ellenzéki politikust, aki az ügyészség szerint mintegy 33 770 dollárnyi (tízmillió forintnyi) adományt elsikkasztott az általa vezetett szervezettől, és személyes célokra használt fel. Emellett a bíróság megsértése miatt is vádat emeltek ellene, amiért hat hónap szabadságvesztés várhat rá.

A férfi határozottan tagadja a bűnösségét, az eljárást politikailag motiváltnak minősítette.

Súlyos elnyomás

Alekszej Navalnijt 2021. január 17-én tartóztatták le, amint hazaérkezett Németországból, ahol a szerinte az orosz elnök utasítására végrehajtott mérgezése után gyógykezelték. A Kreml tagadja, hogy szerepe lett volna az ügyben. Egy bíróság két év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki rá, amiért megsértette egy korábbi, széles körben vitatott ítélete feltételeit azzal, hogy németországi lábadozása alatt nem jelentkezett a büntetés-végrehajtási szolgálatnál.

A mérgezés és a sokak szerint politikailag motivált eljárás miatt az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szankciókat rendelt el orosz tisztségviselőkkel szemben.

Tavaly szeptemberben újabb büntetőeljárás indult Navalnij és társai ellen, amiért az illetékes szervek szerint szélsőséges szervezetet alapítottak. Eközben több ellenzéki politikus ellen is vádat emeltek állítólagos csalási és pénzmosási ügyek miatt.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG