Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fordulat Csehországban, jövő héten lehet, hogy kinyithatnak az üzletek


Prágában oltanak a Pfizer termékével, 2021. január 25-én.
Prágában oltanak a Pfizer termékével, 2021. január 25-én.

A cseh parlament leszavazta a helyi rendkívüli időszak meghosszabbítását, miután a miniszterelnök kommunista támogatói kihátráltak a kisebbségi kormány mellől.

Csehországban csütörtökön leszavazta a parlament a kormány előterjesztését a helyi veszélyhelyzet meghosszabbítására. Még nem teljesen világos, hogy mindez fog járni, de nem kizárt, hogy jelentősen enyhülni fognak a helyi korlátozások.

Eközben Csehországban az egyik legrosszabb a járványhelyzet az egész világon, akár az egymillió emberre vetített megbetegedések, akár a halálozások számát tekintve. Emellett a 10,7 milliós országban a napi új esetszám is tízezer fő körülire emelkedett. Nem egy cseh régióban annyira elterjedt épp a járvány, hogy a betegeket több száz kilométerre lévő kórházakba kell szállítani.

Pénteken 600 rendőrt kellett a német és lengyel határ menti három megye teljes lezárására vezényelni, a járványhelyzet súlyosbodása miatt.

Andrej Babišnak nincs kétharmada

A helyi kormányfő, a milliárdos Andrej Babiš kisebbségi kormányt vezet Csehországban. Orbán Viktor régiós szövetségese és pártja, az ANO (Igen) a 2017-es választásokon hiába lett a legnépszerűbb párt, ez kevesebb mint 30 százaléknyi szavazatot jelentett.

Andrej Babiš február 5-én Magyarországra jött, hogy személyesen beszélje meg Orbán Viktorral az orosz vakcináról való tudnivalókat.
Andrej Babiš február 5-én Magyarországra jött, hogy személyesen beszélje meg Orbán Viktorral az orosz vakcináról való tudnivalókat.

Koalíciós partnerükkel a szociáldemokratákkal (ČSSD)sem lett meg a többség a parlamentben, de a Kommunista Párt (KSČM)külső támogatásával már tudtak kormányozni.

Ez a felállás borult most, ugyanis a kommunisták hiába követelték, hogy nyissák ki az iskolákat és a sípályákat, a kormány nem tette ezt meg nekik. Mire a kommunisták nem szavazták a rendkívüli időszak meghosszabbítását, hiába kampányolt a kormány az egészségügyi rendszer lehetséges összeomlásával. Február 14-én lejár így az országban a kormány különleges felhatalmazása is.

Az ellenzék pedig azzal érvelt, hogy a kormány butaságokat csinál, kaotikusan kezeli a járványt, nem ment bele az új járványidőszaki jogszabályok felállításába és meglévők felülvizsgálatába.

Emellett nem adott elég támogatást vállalkozóknak és karanténba zárt embereknek, és az sem elég világos, hogy mikortól nyithatnak ki az iskolák.

Sokan már be is jelentették az enyhítést

Az ország október óta működik egyre komolyabb korlátozások mellett. Különleges felhatalmazás nélkül viszont a kormány valószínűleg nem fogja tudni fenntartani az éjszakai kijárási tilalmat, a gyülekezési korlátozásokat vagy az üzletek bezáratását.

A prágai Károly hídon sífut egy nő 2021. feburár 9-én.
A prágai Károly hídon sífut egy nő 2021. feburár 9-én.

A kocsmák és az éttermek zárva tartását és egyes más korlátozó intézkedéseket viszont esetleg meg tudják oldani az új helyzetben is. De sok kocsma és kávézó a hétfői nyitásra készülődik. Több helyi önkormányzat viszont már bejelentette, hogy február 14. után azonnal enyhíteni fognak a helyi korlátozásokon.

"Minden lehetséges megmaradt eszközünket fel fogjuk használni" – mondta Jan Blatny egészségügyi miniszter. De "ezek nem olyan hatásosak", mint a kormány veszélyhelyzeti lehetőségei.

A kormány pénteken a későbbi órákban még megvitatja lehetőségeit. Emelet találkoznak a 14 helyi régiós vezetővel is, ők ugyanis helyben szintén kihirdethetik a különleges helyzetet.

Készült a Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG