Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fordulat Zuglóban, visszalépett Tóth Csaba


Tóth Csaba, az MSZP országgyűlési képviselője
Tóth Csaba, az MSZP országgyűlési képviselője

Karácsony Gergely után egy nap alatt a Párbeszéd, a DK és a Jobbik is kihátrált a szocialista politikus mögül, aki ugyanakkor úgy érzi, lejárató kampány folyik ellene. Pártja nem hívta vissza Tóth Csabát, az előválasztás zuglói jelöltje mégis úgy döntött, visszalép. Mint sajtótájékoztatóján fogalmazott, személye kardinális kérdés lett a miniszterelnök-jelöltek vitájában.

"Nekem erre a politikai mocsárra semmi szükségem" - fogalmazott a visszalépés miatt összehívott sajtótájékoztatóán Tóth Csaba. Az MSZP-Párbeszéd zuglói jelöltje mögül azután hátráltak ki az – az MSZP kivételével – ellenzéki pártok, miután olyan információk kerültek nyilvánosságra, hogy a szocialista politikus bizalmasai 2012-ben Zalaegerszegen létrehoztak egy alapítványt, majd 2013-ban megvettek egy gyártelepet a XXII. kerületi Gyár utcában.

Hadházy Ákos független képviselő állítja, dokumentumokkal tudja igazolni, hogy egy olyan "kamu alapítványba" rejtették el a sok százmillió forintos teleket, amelynek egyik kurátora épp a későbbi zuglói alpolgármester.

A sajtóhírek szerint az ügyletben Tóth Csaba és több olyan személy cége is szerepet kapott, akiket a szocialista képviselő bizalmi embereinek tartanak, közülük többen Zuglóban is fontos szerephez jutottak az elmúlt években.

Az ügyhöz tartozik, hogy miután az MSZP kivételével az összes többi párt megvonta a támogatást a zuglói szocialista jelölttől, Hajdú Flórián, Zugló szocialista alpolgármestere azt kérte az Országos Előválasztási Bizottságtól, hogy zárja ki Hadházy Ákost – Tóth zuglói kihívóját – az előválasztásból. Hajdú ezt azzal indokolta, hogy Hadházy szerinte megsértette Tóth Csaba emberi méltóságát.

A 168 óra úgy tudja, hogy közben a zuglói kerületi frakcióvezető-helyettes is beadta lemondását Horváth Csaba polgármesternek.

Tóth Csaba visszalépését Facebook-oldalán így kommentálta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke:

"A szocialista Tóth Csaba az imént – nyilván a részeredmények ismeretében – visszalépett az előválasztási jelöltségtől, így a korrupcióellenes harc ikonikus figurája, a Momentum Mozgalom által indított Hadházy Ákos szállhat szembe a Fidesszel Zuglóban."

XS
SM
MD
LG