Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Formabontó lehet az államfőválasztás


Novák Katalin volt családügyi miniszter, egykori Fidesz-alelnök
Novák Katalin volt családügyi miniszter, egykori Fidesz-alelnök

Az Országgyűlés ma dönt Áder János köztársasági elnök utódjáról, a kormányzó Fidesz-KDNP Novák Katalint jelölte a posztra, az ellenzéki frakciók pedig Róna Péter közgazdászt. Lapértesülés szerint a házelnök belenyúlt a protokollba, nem olvassák fel a két jelölt életrajzát.

A jelenlegi összetételű parlament tavaszi ülésszakának utolsó ülése reggel 8 órakor kezdődött. Az új köztársasági elnök megválasztásának folyamata várhatóan 9 óra 30 perckor kezdődik az államfőjelöltek 15-15 perces felszólalásaival.

A Fidesz és a KDNP képviselői Novák Katalin volt családokért felelős tárca nélküli minisztert, míg az ellenzéki frakciók Róna Péter közgazdászt jelölték a tisztségre. Az Országgyűlés titkos szavazással dönt az új államfő személyéről, a megválasztott köztársasági elnök ünnepélyes esküt tesz. A köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja meg.

A hvg úgy tudja, hogy két ponton is változtattak az államfőválasztás öt évvel ezelőtti menetéhez képest. Az egyik, hogy öt éve ismertették a beszédek előtt a két akkor jelölt, Áder János és Majtényi László életrajzát is, ez most a lap információi szerint elmarad.

A másik változás, hogy az ellenzéki jelölt Róna Péter nem tarthat sajtótájékoztatót a Parlamentben a választás után arra hivatkozva, hogy a házszabály szerint a törvényhozás épületében csak országgyűlési képviselő tarthat formális sajtótájékoztatót, Róna Péter pedig nem az.

Az államfőválasztás mellett dönthet a parlament az MSZP-s Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztéséről, este nyolc órától pedig az ellenzéki frakciók kezdeményezésére rendkívüli ülésbe kezd a parlament, ám ezt a kormánypártok bojkottálják.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG