Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jon Fosse a 2023-as irodalmi Nobel-díjas


Jon Fosse saját előadására érkezik Frankfurtban 2019. október 16-án
Jon Fosse saját előadására érkezik Frankfurtban 2019. október 16-án

A norvég irodalom valószínűleg legismertebb élő alakja, Jon Fosse nyerte az irodalmi Nobel-díjat 2023-ban. Méltatásában olyan irodalmi elődökhöz hasonlították, mint Samuel Beckett, Thomas Bernhard vagy Georg Trakl.

„A kimondhatatlannak hangot adó, innovatív színműveiért és prózájáért” az idei irodalmi Nobel-díjat Jon Fossénak ítélte a Svéd Akadémia.

Fosse a norvég irodalom talán legismertebb élő alakja, és az egyik legtöbbet játszott drámaíró a világon. Életműve hatalmas, színdarabok, regények, verseskötetek, esszék, gyerekkönyvek és fordítások rengetegéből áll össze, magyarra is számos művét lefordították. A díj kapcsán olyan elődökhöz hasonlították, mint Samuel Beckett, Thomas Bernhard vagy Georg Trakl.

Fosse 24 évesen írt, 1983-as bemutatkozó regényében (Raudt, svart – Vörös, fekete) az öngyilkosság témájával foglalkozott, hangvétele pedig egészen hasonló maradt tíz évvel később írt első színdarabjánál is (Og aldri skal vi skiljast – Soha nem válunk el), majd évtizedeken át végig.

Eleinte főleg anyagi megfontolásból írt színdarabokat, de aztán rájött, milyen könnyen épít dialógusokat – írta korábbi portréjában a litera.hu. A kétezres évekre már európai hírű drámaíró volt, illetve regényei is egyre inkább befutottak.

A siker mellett egy időben alkoholproblémák hátráltatták – írja a lap. Eleinte szorongásai kezelésére ivott, de aztán emiatt már napi teendőit sem tudta józanon elvégezni, gyakran volt zavart, és többször kapott alkoholmérgezést is. 2012-ben tudott ezen változtatni, amikor abbahagyta az ivást, harmadszor megházasodott, és vallásos lett.

„Az én könyveimet nem a cselekmény miatt olvassák” – mondta kissé bizonytalanul nevetve a Financial Timesnak még 2018-ban.

„De nem azért, mert bonyolult író akarok lenni. Soha nem próbáltam komplikáltan írni. Mindig igyekszem olyan egyszerűen és – remélem – olyan mélyen írni, amennyire csak lehet” – tette hozzá.

A legalább annyira ismert norvég író, Karl Ove Knausgård 2019-ben többek között úgy mutatta be Fosse írásait, mint amelyeket egyáltalán nem az ötlet visz el, a legkevésbé sem provokatívak, vagy nem különösebben foglalkoznak a jelen, kortárs világgal. Bár műveiben gyakran előkerül a halál, és ezek „egyfajta egzisztenciális nullpontot kutatnak, soha nem kiábrándítók és semmiképpen sem embergyűlölők, hanem tele vannak reménnyel.

Fosse sötétsége mindig fénylik.”

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG