Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már el is tüntetnék a lélegeztetőgép-bizniszen óriásit kaszáló céget


Szijjártó Péter külügyminiszter egy csehországi sajtótájékoztatón Mělníkben 2021. július 20-án
Szijjártó Péter külügyminiszter egy csehországi sajtótájékoztatón Mělníkben 2021. július 20-án

Több mint 17 milliárdért adott el ezer kínai lélegeztetőgépet a magyar külügynek tavaly a Fourcardinal Kft., ami kiugróan drága, egyben utólag feleslegesnek is ítélhető beszerzésnek számított. A nagy siker után a céget most viszont jogutód nélkül felszámolják.

A Fourcardinal Tanácsadó Kft. azzal vált országosan ismertté, hogy egy év alatt 216-szorosára növelte árbevételét, miután 17 milliárdért kívánt tőlük ezer kínai lélegeztetőgépet venni a magyar külügy.

Miután 15,4 milliárdot kivettek osztalékként a cégből, most jogutód nélkül fel is számolnák a tulajdonosok, írja az Mfor.

Részlet a szerződésből
Részlet a szerződésből

A magyar kormány nyolcezer lélegeztetőgép beszerzését célozta meg tavaly, de csak a külügyminisztérium nagyjából 16 ezret vett más állami szereplők mellett.

Ehhez nem árt tudni, hogy hiába volt a járvány előtt kétezer lélegeztetőgép az országban, Merkely Béla decemberben arról beszélt, hogy békeidőben csak ezer koronavírusos beteg számára volt meg a szakképzett munkaerő a lélegeztetésre.

A külügy beszerzése azért is volt eltérő, mert míg például az állami kórházellátó nagy piaci szereplőktől vásárolt lélegeztetőgépeket, a külügy jórészt ismeretlen hátterű közvetítőcégektől, és jellemzően dupla áron – írta a G7.

Részlet a szerződésből
Részlet a szerződésből

Közülük is kilógott a Fourcardinal által beszerzett ezer lélegeztetőgép, hiszen a cégbe aznap lépett be egy új tulajdonos holding, mielőtt befutott volna a külügy nagy megrendelése – írta meg a Válaszonline.

Szintén a lap mutatta be, hogy a cég korábbi ügyvezetője is kapcsolatba hozható Rahói Zsuzsannával, Orbán Viktor nemzetközi ügyekre szakosodott főtanácsadójával. A nő egyébként Orbán Ráhel és Tiborcz István segítőjeként is feltűnt korábban.

A Fourcardinal kiugróan sikeres éve után idén szeptember elsején döntöttek úgy a tulajdonosok, hogy jogutód nélkül megszüntetik a céget. A végelszámolást Süli Kálmán végelszámoló vezeti, a céggel szembeni igényeket november 7-ig lehet benyújtani, utána nem sok nyoma fog maradni a vállalatnak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG