Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A NAV 150 millió forintot próbál újra behajtani a Fővárosi Roma Önkormányzaton


Fővárosi Roma Önkormányzat épülete Budapest VIII. kerületében, a Google Maps 2022. augusztusi képén.
Fővárosi Roma Önkormányzat épülete Budapest VIII. kerületében, a Google Maps 2022. augusztusi képén.

Nagyjából 150 millió forintnyi korábban kiutalt közpénzt próbál a NAV behajtani csütörtökön a Fővárosi Roma Önkormányzaton, egy évek óta bezeárt iskolájuk kapcsán. Csóka János korábbi elnök néhány hete lemondott. Az új elnök, Abházi József a botrány feltárását ígéri, és a csődközelben lévő önkormányzat állami megsegítésében is bízik.

Csütörtökön újra ki fog szállni az adóhivatal, hogy 153,7 millió forintot próbáljon behajtani a Fővárosi Roma Önkormányzaton (FRNÖ), írja a HVG. Azért újra, mert március 8-án is megpróbáltak végrehajatani, de akkor bemenni se tudtak.

Ez nem a csődközelben lévő önkormányzat összes tartozása, hanem az az állami pénz, amit normatív támogatásként szabálytalanul vett fel a szervezet egy általa fenntartott szakképző iskola után.

Az önkormányzat által 2014-ben átvett, majd 2018-ban bezárt Európai Üzleti Polytechnikum majd Európai Roma Nemzetiségi Szakgimnázium néven működött intézmény körül többféle pénzügyi visszaélés merült fel. Többek közt, hogy számos diákja csak papíron létezhetett.

Az elmúlt években az FRNÖ gazdálkodása a számlájuk folyamatos zárolása miatt ellehetetlenült, az iskola ügyét pedig nem sikerült feltárni.

A lap szerint szervezet többször visszatérő elnöke, Csóka János végül "engedett a nyomásnak" és március 7-i hatállyal lemondott. Az új elnök, Abházi János megígérte az iskolabotrány feltárását, együtt kíván működni a fővárosi átláhatósági biztossal és az adóhivatllal is.

Viszont Abházival még a hivatalos átadás-átvétel sem történt meg, nem fér hozzá az iratokhoz. Az új elnök abban bízik, hogy a csődhelyzetben az állam támogatására is számíthat majd, hiszen az állam az Országos Roma Önkormányzatot is kisegítette korábban.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG