Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Legalább 16 ember halálát okozhatta, hogy helyszíni nézőket hívtak a Fradi-Újpestre


Részlet Dr. Hegyi Péter 2020. november 11-én megtartott járványügyi előadásából.
Részlet Dr. Hegyi Péter 2020. november 11-én megtartott járványügyi előadásából.

A Fradi-Újpest valószínűsíthető áldozatait számszerűsítette Dr. Hegyi Péter: 16 embert jelenthet. Mindeközben már most sem tudja megfelően ellátni a betegeket a magyar egészségügy, mert nincs elég képzett ember ennyi súlyos beteghez.

A hazai járványhelyzetről és kilátásairól Dr. Hegyi Péter a Koronavírus Elleni Transzlációs Lakosságtámogató Akció- és Kutatócsoportjának (KETLAK) vezetője tartott előadást november 11-én.

Ebben kiemelte, hogy a tömegrendezvények biztosan nem tesznek jót a járvány visszaszorításának. Ezt például az október 24-i Ferencváros Újpest mérkőzéssel illusztrálta, ahol visszafogott becslésekkel is

16 ember halálát okozhatta

ez az egy rendezvény.

(18:59-től kezdődik ez az érvelés.)

Ahol a tömeg feláll, énekel, kiabál, ott ráadásul jobban terjed a vírus. Az első hullámban is egyértelműen beazonosítható volt, hogy a Bajnokok Ligája találkozók helyszíni nézői jelentősen hozzájárultak a járvány terjedéséhez.

Az FTC szurkolók ünneplik a gólszerző norvég Tokmac Nguent, a 2020. október 24-én tartott Újpest elleni hazai mérkőzésükön.
Az FTC szurkolók ünneplik a gólszerző norvég Tokmac Nguent, a 2020. október 24-én tartott Újpest elleni hazai mérkőzésükön.

Dr. Hegyi Péter amellett érvelt, hogy a meccseket egyértelműen nem szabad nézők előtt megrendezni. Előadásának napjától egyébként már Magyarországon is kötelezően zártkapussá tették a sporteseményeket. Emellett általában betiltottak minden nagyobb rendezvényt, kivéve a vallásiakat.

Hegyi Péter külön felhívta a figyelmet egyebek közt arra is, hogy az intenzív ellátásban képzett szakápolókra és orvosokra lenne még szükség, mert a képzett emberek jelentik leginkább a szűk keresztmetszetet ebben a helyzetben.

Ha egy szakápolóra több mint 2,5 ápolandó beteg jut, akkor három és félszeresére nő a rizikója a haláleseteknek, mondta még el Hegyi Péter. Nem sokkal később a Magyar Orvosi Kamara is hasonlóan érvelt.

Ők még azt is jelezték, hogy "átlagosan egy szakképzett ápolóra 6-10 intenzív osztályos, akár lélegeztetőgépen lévő beteg esik". Ez sokszorosa az előtte jelzett 2,5-es határértéknek.

Ezzekkel egybecsengő tapasztalatokról számolt be a nyíregyházi kórház is, pontosabban a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház. Ők maguk készítettek filmet a kórházuk kihívásairól, mivel úgy érzik, hogy mostanában kevesebb szó van az egészségügyi dolgozókról, miközben "ők nem dughatják homokba a fejüket".

Ha az intenzíves szakápolókat érintő kihívások érdeklik, akkor például Gubacsi Judit szakápoló október elsején beszélt nyilvánosan a mindennapi kihívásokról. Gubacsi Judit 25 éve dolgozik Pécsett, az egyetemi kórház intenzív osztályán.

(19:02-től kezdődik)

XS
SM
MD
LG