Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Francia katonák egy csoportja szerint veszélyben van a köztársaság túlélése


Francia katonák Strasbourgban a városban elkövetett terrortámadást követően, 2018. december 12-én
Francia katonák Strasbourgban a városban elkövetett terrortámadást követően, 2018. december 12-én

Újabb nyílt levelet jelentetett meg francia katonák egy csoportja, amelyben polgárháború veszélyére figyelmeztettek.

A Valeurs Actuelles című jobboldali hetilap weboldalán május 9-én közzétett levélben azzal vádolták meg a kormányt, hogy „engedményeket” tesz az iszlamizmusnak. Mint írták, az ügy „az országunk túléléséről szól”. Az újság szerint a nyílt levelet eddig csaknem 133 ezer ember írta alá.

Gérald Darmanin belügyminiszter, Emmanuel Macron államfő közeli szövetségese elítélte a levelet, amelyet „durva” lépésnek nevezett, a névtelen kezdeményezőket pedig gyávának.

Áprilisban volt és jelenlegi katonatisztek már megjelentettek egy hasonló felhívást, amelyet ugyancsak elítélt a párizsi kormány, mondván, az a hadsereg elfogadhatatlan beavatkozása a politikába. A védelmi miniszter kilátásba helyezte az aláírók szankcionálását.

Az újabb levelet megjelentető katonák kiléte és rendfokozata ismeretlen. Ők magukat fiatal, aktív szolgálatban lévő katonákként jellemezték, akik Afganisztánban, Afrikában vagy máshol teljesítettek szolgálatot, valamint részt vettek a hazai terrorellenes műveletekben az utóbbi években.

Jövő évben választások lesznek Franciaországban, Emmanuel Macron fő kihívója várhatólag ismét a szélsőjobboldali Marine Le Pen lesz.

Készült az AFP és a BBC tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG