Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A francia tévésztár és a Me Too


„A hírnév bizonyos fokán még egyetlen francia férfit sem ítéltek el szexuális visszaélésért.” Ezek a szavak Hélène Devynck Büntetlenség című könyvéből valók. A szerző azt mondja, hogy Franciaország leghíresebb televíziós műsorvezetője erőszakolta meg.

Devynck az egyike annak a több tucat nőnek, akik az utóbbi időben azzal vádolták meg Patrick Poivre d’Arvort, hogy 1981 és 2018 között megerőszakolta vagy szexuálisan zaklatta őket. Múlt hónapban megjelent könyve a Poivre d’Arvor elleni vádakat vizsgálja, és elítéli a történelmileg laza francia hozzáállást a témához, egyben felteszi a kérdést, hogy a Me Too mozgalomnak miért volt ilyen korlátozott a hatása az országban.

Poivre d’Arvor, aki több mint két évtizedig vezette Franciaország legnépszerűbb hírműsorát, és ma is megbecsülésnek örvend, tagadja a szexuális bűnöket, és kitart amellett, hogy kapcsolata a vádlóival kölcsönös beleegyezésen alapult.

A most 75 éves és nyugdíjas Poivre d’Arvor beperelte 16 vádlóját – köztük Devyncket – és egy francia újságot, amely beszámolt az állításokról.

A legtöbb állítás már túl régi ahhoz, hogy az alapján vádat emeljenek, de francia bírók vizsgálatot indítottak Poivre d’Arvor állítólagos visszaéléseinek kivizsgálására. A francia média jelentése szerint több mint húsz nő nyújtott be jogi panaszt, bár vádemelés nem történt.

A francia szerető mítosza

Az Egyesült Államokban számos nagy horderejű, szexuális zaklatással kapcsolatos per folyik országszerte: Harvey Weinstein filmmágnást, Danny Masterson színészt és Paul Haggis filmrendezőt mind érte vád a Me Too-val kapcsolatban. Mind tagadnak.

Eközben Franciaországban a Me Too-korszakban egyetlen jelentős figura ellen sem indult büntetőeljárás, és az ország kapcsolata sokkal bonyolultabb a mozgalommal. Jóllehet egyre többen állnak ki a szexuális visszaélések ellen, még folyik a vita arról, hogy hol ér véget a csábítás és hol kezdődik a szexuális zaklatás és visszaélés, különösen olyan környezetben, ahol a „francia szerető” mítosza továbbra is népszerű és pozitívan cseng.

Az 55 éves Devynck könyve azután jött ki, hogy a közelmúltban több nő is beszámolt Poivre d’Arvort érintő vádjairól a francia médiában.

Devynck azt mondta, hogy Poivre d’Arvor 1993-ban megerőszakolta, amikor az asszisztenseként dolgozott a TF1-nél, egy vezető európai műsorszolgáltatónál. Abban az időben Poivre d’Arvor minden este tízmillió nézőt vonzott a képernyők elé.

Hiábavalónak tűnt szólni

Vádlói azt mondták Devyncknek Poivre d’Arvorról, hogy hírneve és hatalma miatt hiábavalónak tűnt felszólalni ellene, miután bántalmazta őket, mert úgy érezték, senki sem hisz nekik, és csak tönkretennék a karrierjüket.

Az Associated Pressnek adott interjúban Devynck azt mondta, könyvének az a lényege, hogy „megmutassa, hogyan építették fel, szilárdították meg és tartják fenn ezt a büntetlenséget. És amióta kiálltunk (…) a büntetlenség azóta is fennáll.”

A vádak azután kezdtek alakot ölteni, hogy a jelenleg 39 éves Florence Porcel írónő 2021 februárjában elsőként jelentette fel Poivre d’Arvort, mondván, hogy 2004-ben és 2009-ben megerőszakolta.

Devynck arról számolt be, hogy körülbelül hatvan olyan nővel beszélt a könyv írásakor, aki szexuális visszaéléssel vádolta Poivre d’Arvort. A megjelenés óta további körülbelül harminc nő fogalmazott meg vádakat ellene. Nem mindegyik jelentkezett a rendőrségen, mert néhányan inkább névtelenek maradnának, és elkerülnék a hosszú, nehéz bírósági procedúrát – mondta.

A nők közül néhányan munkájukból adódóan ismerték egymást, de a legtöbben nem.

Poivre d’Arvor 1987 és 2008 között a TF1 20 Heures című esti híradójának sztárműsorvezetője volt, és az egyik leghíresebb ember Franciaországban, ahol széles körben csak „PPDA” néven ismerték. Szerzőként egy rangos televíziós irodalmi műsort is vezetett.

Néhány héttel Porcel panasza után, az eddigi vádakkal kapcsolatos egyetlen interjújában Poivre d’Arvor elismerte, hogy voltak „apró nyakcsókok, néha apró bókok, néha egy kis elbájolás vagy csábítás” – olyan dolgok, amelyeket, mint mondta, már nem fogadnak el a fiatalabb generációk.

„Soha életemben nem mentem bele olyan kapcsolatba, amely ne lett volna konszenzusos” – tette hozzá a TMC-n, a TF1-csoporthoz tartozó csatornán.

Kísértetiesen hasonló történetek

Devynck közölte, hogy erős egyezéseket észlelt azoknak a nőknek a beszámolói között, akikkel beszélt.

„Mindannyian ugyanazt a történetet meséljük el, ő ugyanazokat a szavakat használta. Ezzel kezdte: Van párkapcsolatod? Hűséges vagy? Aztán ugyanazokat a gesztusokat tette, és az egész nagyon olajozottan ment” – mondta az AP-nek.

Poivre d’Arvor fel szokta ajánlani a nőknek, hogy nézzék meg a 20 Heures-t a televízió stúdiójában, majd behívta őket az irodájába – mondta Devynck. „Nem mindenkit erőszakolt meg. Egyeseket bántalmazott, másokat zaklatott. De minden alkalommal azok, akik megszólaltak, azt mondták, hogy bepróbálkozott szexuális aktussal” – mondta.

Pontosan ez történt vele is, ahogy leírta a könyvében.

„Csendben maradtam. Nem beszéltem erről, amíg a TF1-nél dolgoztam. Ha beszéltem volna, az a szakmai életem vége lett volna, és egyáltalán nem volt esélyem arra, hogy meghallják a hangomat” – mondta az AP-nek.

Devynck 28 évvel később döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozza a történetét. Tavaly feljelentést tett a rendőrségen, miután látta Poivre d’Arvor interjúját a francia televízióban, Porcel panaszát követően.

„A kép, amit az a férfi mutatott ahhoz képest, amit én tudtam róla, annyira téves volt, hogy másnap felhívtam a nyomozókat, hogy tanúskodjak” – emlékezik vissza az AP-nak adott interjújában.

„Azért beszéltem, hogy megvédjek más nőket” – tette hozzá.

Könyvében azzal érvelt, hogy a gyakran elbűvölőnek nevezett Poivre d’Arvorról kialakult kép segített megvédeni a férfit. Mivel közismert volt, hogy sok nőt próbál elcsábítani, az emberek azt feltételezték, hogy minden kapcsolata konszenzusos volt, mondta Devynck.

Poivre d’Arvor ügyvédje, Jacqueline Laffont nem volt hajlandó beszélni az AP-nek az ügyről. Utalt korábbi megjegyzéseire, amelyeket tavaly tett, miután Porcel ügyét az előzetes vizsgálatot követően lezárták.

Az ügy vádemelés nélküli lezárása volt az „egyetlen lehetséges döntés” egy „alapos vizsgálatot” követően – közölte akkor Laffont. Azt mondta, hogy Poivre d’Arvor bizonyítékot tudott felmutatni a védelmében, ami azt mutatta, hogy Porcel hazudik.

A belügyminiszter közbelép

Porcel ezután újabb panaszt nyújtott be, ami arra késztette a bírót, hogy újraindítsa a bírósági vizsgálatot. A nanterre-i ügyészség közölte, hogy a nyomozásba több más, a közelmúltban felhozott vádat is bevontak.

A nemi erőszak vagy erőszakkísérlet állítólagos áldozatainak mindössze 12 százaléka tesz feljelentést – és ezeknek az eseteknek csak kis hányada jut el a tárgyalásig a francia kormány statisztikái szerint.

A francia belügyminisztérium ugyanakkor közölte, hogy 2021-ben 33 százalékkal nőtt a rendőrségen jelentett szexuális zaklatási panaszok száma, ami részben a Me Too mozgalomnak tulajdonítható, amely arra készteti a nőket, hogy a nyilvánosság elé álljanak a múltjukban történt incidensekkel.

„A Me Too előtt a nők még jobban féltek attól, hogy elmondják, mi történt velük” – mondta Violaine de Filippis, a nők jogaira szakosodott ügyvéd és aktivista.

„Tehát most azt mondani, hogy nem, ez nem így van, nem normális, ez illegális és súlyos; ez nagyon fontos” – mondta.

Nem kifejezetten Poivre d’Arvor esetére utalt.

A francia igazságügyi miniszter, Éric Dupond-Moretti tavaly feljegyzést küldött az ügyészeknek, amelyben arra biztatta őket, hogy vizsgálják ki a szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádakat, még akkor is, ha azok túl réginek tűnnek a vádemeléshez. Az egyik cél, mondta, további lehetséges áldozatok felkutatása; a másik pedig az, hogy a bírók meghallgathassák a vádlottakat.

Devynck szívesen látná Poivre d’Arvort a tárgyalóteremben. „Remélem, egyszer lesz majd tárgyalás, de nem tudom” – mondta.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG