Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Betiltanák a franciák a tájszólással beszélők diszkriminációját


Az Eiffel-torony Párizsban (Framciaország), 2020. november 26.
Az Eiffel-torony Párizsban (Framciaország), 2020. november 26.

Francia parlamenti képviselőknek elege lett és törvénnyel akarják büntetni a regionális akcentussal beszélők hátrányos megkülönböztetését. A nem párizsi kiejtés ugyanis akadályt gördíthet a komolyabb karrier útjába.

Vannak európai országok, ahol elfogadott, hogy a közhivatalt viselő embernek tisztának tartott, hivatalos kiejtéssel kell beszélnie. És vannak, ahol a történelmi múlt miatt temérdek helyi akcentus létezik egymás mellett.

Nagy-Britanniában a skót, ír, walesi vagy a regionális angol - sőt, Londonon belüli - akcentusok az identitás részeit képezik. Elég csak eredeti nyelven megnézni Guy Ritchie Blöff vagy Úriemberek című filmjét, hogy ízelítőt kapjunk a változatosságból. És bár a britek titokban butának tartják a sajátosan beszélő liverpooliakat, olyan elképzelhetetlen, hogy egy politikus belekössön egy tájszólással beszélő riporterbe.

Franciországban viszont épp egy ilyen esetet rögzítettek a kamerák: a karizmatikus baloldali képviselőnek, Jean-Luc Mélenchonnak bántotta a fülét, hogy déli akcentussal beszélt hozzá egy újságíró.

A párizsi elit hagyományosan fintorogva viszonyul a marseille-i nazális hangokhoz, és ha valaki az országos médiában, politikában, a tudományos életben vagy a közalkalmazotti karban akar karriert, akkor jobban teszi, ha odafigyel a kiejtésére - jegyzi meg az esetről tudósító BBC.

Fel akarsz törni? Beszélj úgy, mint egy párizsi!

“Engem is kijavítottak a külvárosi banlieue kiejtésem miatt, amikor - ügyvédi karrierem előtt - megkezdtem tanulmányaimat az elit Scienc-Po egyetemen. Személyesen éreztem a bőrömön” - mondta Laetitia Avia parlamenti képviselő, aki betiltaná az akcentus-diszkriminációt.

Egy csütörtökön benyújtott egyéni képviselői indítvány szerint a munkaügyi és büntetőjogi törvénykönyvben be kéne tiltani a regionális akcentussal beszélők megkülönböztetését.

Miért áshatja alá az ember karrierjét a tájszólása?

“Ha valakinek regionális akcentusa van Franciaországban, akkor automatikusan suttyóként tekintenek rá. Azaz, kedves, szerethető, de alapvetően komolytalan embert látnak benne” - mondta az indítványt benyújtó Christophe Euzet, aki Perpignanból, a Franciaországban fekvő katalán területről származik.

“Elképzelhetetlen, hogy Franciaországban valaki erős déli vagy épp északi akcentussal közvetítsen a nemzeti ünnepről vagy értekezzen a közel-keleti politikáról. Ez egyben politikai ügy. A sárgamellényes mozgalom klasszikus példája annak, hogy több millió vidéki szerint párizsi képviselőiknek semmi köze hozzájuk” - mondta.

“Sok embernek személyes gondot okoz, hogy fel kell adnia identitása egy részét, ha feljebb akar lépni a hivatali létrán” - tette hozzá.

Csakhogy hibásnak tűnhet az érvelés, hiszen Jean Castex miniszterelnök is erős tájszólással beszél…

“Igen, de meddig tartott neki, mire komolyan vették?” - szól Euzet válasza.

Hogyan különböznek egymástól a francia akcentusok?

A franciáknál nem olyan sokszínű a kiejtés-paletta, mint az olaszoknál vagy a briteknél. A forradalom központosító vezetői a lehető legtöbbet tették azért, hogy elnyomják a regionális nyelveket - így az okcitánt és a bretont, majd a belőlük kifejlődött akcentusokat is. A szabványos kiejtésre való átnevelés az iskolában kezdődik, de kiveszi részét belőle a média is.

A leginkább feltűnő tájszólás a déli. A régióban például kiejtik az egyes francia szavak végén álló, néma “e” hangot. Emellett a pain (kenyér) és a bor (vin), a déli emberek szájából néha így hanzik el: “pang” és “vang”.

További regionális akcentusok üthetik meg az ember fülét Korzikán, Kelet-Franciaországban, Elzászban (ahol érezhető a német behatás) valamint Bretagne-ban.

Sok vidéki közösségben az idősebb franciák megőrizték a kiejtésüket, míg a fiatalok jobbára nem. Létezik továbbá egy keményen kiejtett mássalhangzóiról és géppuska-szerű beszédsebességéről könnyen felismerhető banlieue akcentus, ami főleg a bevándorlókra jellemző.

A közvélekedés szerint a legszebb franciát a Loire-völgyben fekvő Tours régió lakosai beszélik azért, mert az ancien régime idején a királyi udvar tagjai a folyó mentén kastélyokat tartottak fent és magukkal hozták a kifinomult párizsi kiejtést.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG