Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Franciaország lefoglalta a Putyinhoz közeli iparmágnás szuperjachtját


Az Amore Vero a Marseille-hez közeli La Ciotat kikötőjében, Franciaországban 2022. március 3-án
Az Amore Vero a Marseille-hez közeli La Ciotat kikötőjében, Franciaországban 2022. március 3-án

Lefoglalták Franciaországban a nagy hatalmú orosz iparmágnáshoz, Igor Szecsinhez, Vlagyimir Putyin elnök egyik legközelebbi munkatársához köthető szuperjachtot, miután a nyugati országok szankciókkal sújtottak számos orosz oligarchát Moszkva ukrajnai inváziója miatt.

A francia kormány március 3-án közölte, hogy az Európai Unió Oroszországgal szembeni intézkedéseinek részeként foglalta le a hajót, amely a Rosznyefty orosz energiaóriás vezérigazgatójához, Szecsinhez köthető társaság tulajdonában van.

A jacht zár alá vételét megelőzően Joe Biden amerikai elnök március 1-jén, az unió állapotáról szóló beszédében arra figyelmeztetett, hogy „csatlakozunk európai szövetségeseinkhez, megtaláljuk és lefoglaljuk jachtjaikat, luxuslakásaikat és magánrepülőgépeiket”.

„Az Európai Unió Oroszország elleni szankcióinak végrehajtása részeként és Ukrajna támogatásaként lefoglaltuk az első jachtot” – közölte a francia kormány elszámoltatásért felelős minisztere, Olivier Dussopt egy Twitter-üzenetben, amelyhez fotót is mellékelt a jachtról.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter arról számolt be, hogy az Amore Vero nevű hajót a Marseille melletti La Ciotat egyik hajógyárában foglalták le, amikor szökni próbált.

A 85,5 méteres hajót korábban Szent Olga hercegnőnek hívták, de a nevét Amore Veróra változtatták, miután Szecsin és felesége, Olga Szecsina 2017-ben elvált.

2016-ban, amikor a moszkvai Novaja gazeta című újság tényfeltáró riportot közölt a szuperjachtról, Szecsin és felesége tagadta, hogy az övék volna a hajó.

A francia bejelentés előtt egy nappal a Forbes arról számolt be, hogy a német hatóságok lefoglalták az üzbegisztáni születésű orosz iparmágnás, Aliser Uszmanov 156 méteres, becslések szerint hatszázmillió dollár értékű szuperjachtját, a Dilbart.

Ezt a jelentést hivatalosan nem erősítették meg.

A múlt hónapban egy 82 méteres szuperjacht – amelyet sokan Putyinhoz kötnek – hagyta el a hamburgi kikötőt, és a közeli orosz kikötővárosban, Kalinyingrádban állt meg. Két héttel később Oroszország teljes körű fegyveres támadást indított Ukrajna ellen.

Az EU a hét elején több, a Kremlhez közel álló orosz milliárdos mellett Putyin szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot is felvette szankciós feketelistájára.

Közben Ukrajnában az ország egyik leggazdagabb embere, Olekszandr Jaroszlavszkij március 3-án közölte: azt tervezi, hogy eladja ötvenmillió dolláros jachtját, hogy pénzt szerezzen szülővárosa, Harkiv épületeinek helyreállítására. Ez a város volt az orosz bombák és tüzérség egyik legfontosabb célpontja az ukrajnai harcok első hetében.

XS
SM
MD
LG