Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Franciaországban szoros Macron–Le Pen választási párharc lehet a közvélemény-kutatások szerint


Emmanuel Macron francia elnök (b) és Marine Le Pen a párizsi Élysée-palotában 2019. február 6-án
Emmanuel Macron francia elnök (b) és Marine Le Pen a párizsi Élysée-palotában 2019. február 6-án

Franciaországban megismétlődik a 2017-es választási párharc Emmanuel Macron és Marine Le Pen között, és bár Macron továbbra is vezet, sokkal szorosabb verseny várható a közvélemény-kutatások szerint a választások most vasárnapi első fordulójában.

Öt évvel ezelőtt Macron elsöprő, 66,1 százalékos eredménnyel legyőzte Le Pent a második fordulóban, miután a szavazók széles köre beállt a centrista újonc mögé, hogy többséget szerezzen a szélsőjobboldali jelölttel szemben.

Az OpinionWay és a Kéa Partners által a Les Echos napilapnak és a Radio Classique-nak készített friss közvélemény-kutatás egy sokkal szűkebb, 53–47 százalékos győzelmet vetít előre Macron javára.

Előnye jelentősen csökkent, mivel az ukrajnai válság láthatóan elterelte a figyelmét, és későn indította be a kampányát, továbbá az inkább népszerűtlen gazdasági reformokra fókuszált, például a nyugdíjkorhatár emelésére, ami a saját táborának sem tetszett.

Eközben Le Pen kampánya a közepes és alacsonyabb jövedelmű szavazók fizetésének csökkenő vásárlóerejével foglalkozott, és népszerűsége folyamatosan javul mind az első, mind az április 24-i második fordulóra.

A vasárnapi első fordulóban az OpinionWay előrejelzése szerint Macron a szavazatok 28 százalékát szerezheti meg, Le Pen számára pedig 22 százalékot jeleztek előre.

Az összes többi jelölt jelentősen lemaradt, nagy meglepetést jelentene, ha sikerülne bejutniuk a második fordulóba.

Az OpinionWay szerint az erősen baloldali Jean-Luc Melenchon az első fordulóban a szavazatok mintegy 14 százalékát szerezheti meg, míg a szélsőjobboldali Eric Zemmour és a konzervatív Valerie Pecresse kilenc-kilenc százalékra számíthat.

XS
SM
MD
LG