Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Frans Timmermans, az EU klímafelelőse elindul a holland választásokon


Frans Timmermans Kijevben 2023. január 9-én
Frans Timmermans Kijevben 2023. január 9-én

Frans Timmermans, az EU klímapolitikájának vezetője csütörtökön közölte, hogy ő szeretne a következő holland miniszterelnök lenni, indul a novemberi parlamenti választásokon.

Mark Rutte miniszterelnök négypárti koalíciós kormánya a hónap elején lemondott, miután nem tudott egyezségre jutni a bevándorlás korlátozásáról, így november 22-én választást tartanak.

Timmermans hivatalosan bejelentette, hogy jelölteti magát a Munkáspárt és a Baloldali Zöldek színeiben, amelyek egyesítik erőiket, hogy megpróbálják megállítani a balos pártok támogatottságának csökkenését.

„Reggel közöltem a Munkáspárttal és a Baloldali Zöldekkel, hogy szívesen lennék az a jelölt, aki vezeti őket a következő választásokon” – mondta Timmermans a holland nemzeti televízióban.

„Miniszterelnök akarok lenni, mert úgy gondolom, hogy másképp is csinálhatjuk a politikát, mint ahogy az elmúlt években csinálták, hogy igazságosabb társadalmat tudunk teremteni, amelyben a piac szolgálja az embereket, és nem fordítva.”

Az Európai Bizottság szóvivője nem kívánta kommentálni Timmermans lehetséges távozását, amelyről elsőként a de Volkskrant című holland lap számolt be.

A 62 éves Timmermans az Európai Bizottság alelnöke, ő felel az európai zöldmegállapodásért – a klímaváltozásról és a környezetvédelemről szóló széles körű politikai csomagért.

Ehhez kapcsolódóan: Véglegesen eldőlt: az EU tagországaiban 2035-re kivonják a szén-dioxidot kibocsátó autókat

Várhatóan még ősz előtt elhagyja uniós posztját, hogy részt vegyen a hollandiai választási kampányban. Jelenlegi hivatalát egy másik holland állampolgár töltené be.

Timmermans Hollandiában is jól ismert személyiség, 2012–2014-ben külügyminiszter volt Rutte előző kabinetjében.

Timmermans, aki a dél-hollandiai Limburg tartomány szülöttje, és közel egy évtizedet töltött Brüsszelben, a 2006 óta első olyan választáson indul, amelyen nem Rutte vezeti a konzervatív VVD (Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért) pártot.

Timmermans azután lett a holland pártok vezető jelöltje, hogy sikeresen irányította az európai szociáldemokraták kampányát a 2019-es európai parlamenti választásokon.

Ehhez kapcsolódóan: Frans Timmermans: „Térden csúszni Putyin előtt nem megoldás”

A holland anyanyelvén kívül angolul, németül, franciául, olaszul és oroszul is beszélő Timmermans a nemzetközi klímatárgyalások tapasztalt résztvevője; jelentős lesz távozásának hatása az uniós politikából.

Nyitott kérdés, hogy mennyire teljesíthet jól a holland politikában, de egy csütörtökön közzétett közvélemény-kutatás szerint a holland szavazók 39 százaléka bízná rá a következő kormány vezetését.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG