Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Frissített sztrájkkövetelésekkel folytatnák a tárgyalásokat a pedagógus-szakszervezetek


A pedagógus-szakszervezetek sztrájkbizottsága egy tárgyalás előtt Budapesten 2021. október 13-án
A pedagógus-szakszervezetek sztrájkbizottsága egy tárgyalás előtt Budapesten 2021. október 13-án

Már jövő héten tárgyalóasztalhoz ülne a kormánnyal a két pedagógus-szakszervezet, hogy egyeztessenek a megújított sztrájkköveteléseikről. Követelik a státusztörvény visszavonását, a korábbi 45 helyett ötvenszázalékos azonnali béremelést, és a szakszervezetek működését nehezítő rendelkezések eltörlését.

Újabb tárgyalási fordulót kezdeményez a kormánnyal a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – közölte a két szakszervezet a köznevelés napja alkalmából.

Miután a kormány évek óta nem oldja meg az ország jövőjét, versenyképességét alapvetően meghatározó oktatás egyre növekvő problémáit, a PSZ a PDSZ-szel közösen megújítja sztrájkköveteléseit – közölte a PSZ.

A PDSZ a honlapján közzétette a PSZ-szel közösen írt levelét Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak. Ebben felhívják az államtitkár figyelmét, hogy a közoktatásban dolgozók helyzete nem javult, emiatt csak az állami iskolákban mintegy 2500 dolgozó szüntette meg eddigi közalkalmazotti jogviszonyát. Ebben nincsenek benne az óvodák és a nem állami fenntartású köznevelési intézményekből távozók adatai – tették hozzá.

A PDSZ és a PSZ közös, reprezentatív felmérése szerint 98 százalék fölötti a státusztörvény elutasítottsága. Mint írják, drámai a szakemberhiány, amit elsősorban nyugdíjasokkal kompenzálnak az intézményekben, de sokszor nem megfelelő végzettségű tanárok tartják meg az órákat.

A két szakszervezet szerint a törvényben garantált illetmények olyan kis mértékben változnak, amelyek „az Európában rekordszintű inflációt a legkevésbé sem kompenzálják”.

„Mindezeket áttekintve a két pedagógus-szakszervezet úgy döntött, hogy a sztrájkköveteléseket a tagság igényeihez és a rendkívül káros státusztörvénnyel előállt helyzethez igazítja” – olvasható a levelükben.

  • A pedagógusok új életpályájáról szóló törvényt vonják vissza! (Ez már korábban is volt követelés, amióta a kormány bejelentette.)
  • Azonnali, ötvenszázalékos béremelést minden köznevelésben dolgozó számára! (A korábbi követelés 45 százalék volt.)
  • A neveléssel-oktatással lekötött munkaidő 22 óra legyen! (Ez is régi követelés, most 24 kötelező óraszámra változtatnák vissza.)
  • Ötelemű bérrendszert vezessenek be! (Részben új követelés.)
  • Töröljék el a teljesítményértékelési rendszert! (Még nincs bevezetve, a státusztörvény rendeli el, de külön is követelik az eltörlését.)
  • Minden, gyermekekkel töltött munkaidőt ismerjenek el tanítással lekötött munkaidőnek! (Részben új követelés, így kellene lennie, de mégsem fizetnek például a versenyek, kirándulások után.)
  • Töröljék el az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó rendelkezéseket! (Ezt azóta követelik, amióta a kormány bevezette.)
  • A kormány hozzon létre európai normáknak megfelelő érdekegyeztető tanácsot! (Korábbi követelés a szakmai egyeztetések érdekében.)
  • Töröljék el a szakszervezetek működését és jogait korlátozó rendelkezéseket: töröljék el a reprezentativitásra vonatkozó szabályokat! Vonják vissza a szakszervezeti tagdíjak munkáltató által történő átutalását tiltó rendelkezéseket! (Új követelés, januártól lépne életbe.)
  • Legyen egységes Oktatási Minisztérium! (Korábban is kérték.)

„Amennyiben 2024. januárjáig nem sikerül megállapodnunk, a Szakszervezeti Oldal számára nem marad más törvényes út, mint a munkabeszüntetések további szervezése” – írta a két szakszervezet.

A levél szerint már most pénteken vagy hétfőn tárgyalnának, a PDSZ ügyvivője szerint jövő héten várhatóan összejön a találkozó. A sztrájktörvény egyébként is folyamatos tárgyalásra kötelezi a kormányt.

Nagy Erzsébet azt mondta a Szabad Európának: nem hiszi, hogy eredményes lesz az egyeztetés, ezért elkezdik szervezni az újabb sztrájkot, mert egyre nagyobb az elégedetlenség a pedagógusok körében, egyebek mellett azért, mert nem kaptak béremelést, a kormány továbbra is az uniós forrásoktól teszi függővé, miközben szerinte semmi nem indokolja.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG