Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gatwick: Reptéri sztrájkok tehetik tönkre a nyaralást


Júliusban és augusztusban összesen nyolc napra tervez munkabeszüntetést bérvita miatt a London melletti repülőtér csaknem ezer dolgozója.

Nagy-Britannia második legnagyobb reptere, a Gatwick dolgozói július végén és augusztus elején nyolc napig sztrájkolnak. Ez utasok ezreit érintheti járattörlések és más utazási kellemetlenségek formájában az év legforgalmasabb időszakában, a nyári szabadságok idején.

Az európai utazók türelmét már így is próbára teszik azok a légi forgalmi irányítási gondok, amelyek elé egyrészt az ukrajnai háború miatt leszűkített légtér, másrészt a létszámproblémák, illetve egyes helyeken a munkavállalók érdekvédelmi akciói állítják őket.

A Unite szakszervezet közölte, hogy a Gatwick körülbelül 950 dolgozója, köztük a földi személyzet tagjai, poggyászkezelők és az utasfelvételen dolgozók július 28. és augusztus 28. között bérvita miatt négy napon át sztrájkolnak, majd augusztus 4. és 8. között újabb négy napig maradnak távol a munkából.

„Tekintettel a szervezett fellépés mértékére, a fennakadások, a késések és a járattörlések az egész repülőtéren elkerülhetetlenek” – áll a Unite közleményében.

A Londontól mintegy 48 kilométerre délre fekvő Gatwick közölte, hogy rendkívüli tervekkel támogatja majd a légitársaságokat annak érdekében, hogy a lehető legtöbb járat menetrend szerint indulhasson.

A vitában érintett szerződéseket a légitársaságok a reptérhez nem tartozó vállalkozókkal kötötték, olyanokkal, mint például a Menzies Aviation és a DHL Services – jelezték.

Ehhez kapcsolódóan: Zűrzavar az európai repülőtereken, mert hiányzik a pandémia alatt leépített munkaerő

Fontos csomópont

A Gatwick a dél-európai nyaralóhelyekre induló járatok fontos csomópontja – az ott megforduló legnagyobb légitársaságok között ott van az EasyJet, a TUI és a British Airways is. A légitársaságok eddig nem reagáltak a hírre.

A légi forgalmi irányítás gondjai, illetve az abból adódó késések miatti aggodalmak már hétfőn nyári járatai kétszázalékos megnyirbálására késztették az EasyJetet, ami főként a Gatwickről induló járatokat érinti.

Az idei nyár minden fennakadása csak hab a tavalyi tortán, amikor a kaotikus csúcsszezonban több ezer járatot töröltek munkaerőhiány miatt Európában.

Emiatt a légitársaságoknak hatalmas kártérítési igényekkel kellett szembenézniük, ezért idén milliókat költöttek arra, hogy biztosítsák a rendszer lazaságát a kockázatok csökkentésére.

A Cirium légi forgalmi elemzőcég szerint a sztrájk által érintett napokon 4410 járat indul Gatwickről, ami több mint 840.000 potenciális utast jelent.

A Financial Times beszámolója szerint hét elején az IATA, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség már közölte a Gatwickről, hogy helyi erőforrás-problémákkal küzd a légi forgalmi irányításban.

Nagy-Britannia legforgalmasabb csomópontja, a Heathrow repülőtér júniusban fizetési megállapodást kötött a biztonsági dolgozókkal, hogy elkerülje a Unite által ott is tervezett többnapos nyári leállást.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG