Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem sikerült rövid távú gázszerződést kötni, tíz plusz öt évnyi orosz gázra köteleződne el a kormány


Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten 2019. október 30-án
Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten 2019. október 30-án

Hosszú távú, tíz plusz öt éves gázszerződésben állapodott meg Szijjártó Péter az orosz Gazprommal. A magyar állam korábban rövideb időtávot, nagyobb rugalmasságot szeretett volna elérni. Az a szerződés egyéb részleteitől is függ, mennyire lesz kiszolgáltatott az ország a következő tíz évben.

Hosszú távú, tíz plusz öt éves gázszerződésről adott hírt Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán. A hosszú távú gázszerződés tétje óriási, forintban ezer milliárdokat bukhat Magyarország azzal, ha nem sikerül megfelelő, jellemőzen rugalmas szerződést kötni.

Korábbi hírek szerint a magyar állam is nagyobb rugalmasságot szeretett volna, ötévente megújítandó szerződést preferáltak. Ezek szerint ez nem sikerült. A szerződés további érdemi részleteiről a külügyminiszter nem nagyon beszélt, jó eséllyel majd a következő hónapok során kerülhetnek napvilágra.

„Minden kérdésben megállapodtunk, kezet fogtunk, így már csak a megállapodás szövegezése van hátra”

– mondta el Szijjártó, miután a kormány nevében megállapodott Alekszej Millerrel, a Gazprom elnökével Szentpéterváron.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszej Miller Gazprom-elnök tartanak online egyeztetést 2021. január 21-én
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Alekszej Miller Gazprom-elnök tartanak online egyeztetést 2021. január 21-én

A tíz plusz öt évre szóló szerződés azt jelenti, hogy legkorábban tíz év múlva lesz mód arra, hogy kevesebb gázt vegyen az ország, mint a mostani megállapodás szerinti mennyiség.

A szerződés szerint évi 4,5 milliárd köbméter gázt vásárol az ország a Gazpromtól, ezt az orosz cég két útvonalon szállítja Magyarországra. Három és fél milliárd köbméter jön majd délről, Szerbia felől, egymilliárd köbméter pedig Ausztria felől. Így Oroszország meg fogja tudni oldani, hogy ne Ukrajnán keresztül érkezzen a gáz a térségbe.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG