Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem jön már gáz Ukrajna felől, leálltak a szállítások


Építik a Déli Áramlat gázvezetéket Bulgáriában, Rasovo mellett, 2013. október 31-én
Építik a Déli Áramlat gázvezetéket Bulgáriában, Rasovo mellett, 2013. október 31-én

A Gazprom leállította a Magyarországra történő gázszállításokat Ukrajnán keresztül. A változtatás annyiban érinti közvetlenül Magyarországot, hogy ezentúl Ukrajnát megkerülve, más vezetékeken érkezik az országba az orosz gázimport.

Október elsején már nem jött több orosz gáz Ukrajnán keresztül Magyarországra. A magyar kormány ugyanis új, hosszú távú gázszerződést írt alá az orosz állami Gazprommal, amiben az orosz fél kikötötte Ukrajna megkerülését.

Erről alább olvashat bővebben. Röviden: Magyarország tizenöt évre köteleződött el, ennek során évi 4,5 milliárd köbmétert kell átvennie a Gazpromtól, a tőzsdei árnál ismeretlen mértékben magasabb áron.

A gáz nagyobbik része, 3,5 milliárd köbméter Szerbia felől fog érkezni, egymilliárd köbméter pedig Ausztria felől. A szerződés részleteit leghamarabb tíz év múlva lehet újratárgyalni.

Ukrajna érdemi bevételektől esik el azzal, hogy kevésbé használják a gázvezetékeit. Emellett komoly politikai adu is, ha az ország szükség Oroszország Ukrajnán keresztül szállítja az egyik legfontosabb exportcikkét.

Szergej Makogon, az ukrán földgázszállító rendszer vezetője úgy nyilatkozott, hogy szerinte a Gazprom monopolizálja a gáz egyes útvonalait, ami az uniós gázpiaci működés alapelveit kérdőjelezi meg. A Gazprom nem kommentálta a változtatást.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG