Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gáza totális blokádját jelentette be Izrael a brutális terrortámadást követően


Fekete füst gomolyog Gáza felett az izraeli légicsapásokat követően 2023. október 9-én
Fekete füst gomolyog Gáza felett az izraeli légicsapásokat követően 2023. október 9-én

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter közölte, hogy megszakítják a Hamász iszlamista terrorszervezet uralta terület üzemanyag-, élelmiszer- és áramellátását, miután az átkelőket már hétvégén lezárták a személy- és teherforgalom előtt.

A tárcavezető kijelentette: „Vadállatok módjára viselkedő emberekkel harcolunk, és ennek megfelelően járunk el.”

Később Jiszráel Kac infrastrukturális ügyekért felelős miniszter bejelentette, hogy az övezet vízellátását is leállítják. „Ami a múltban volt, az a jövőben nem lesz” – hangsúlyozta.

Hétfőn ismét jelentős rakétazáport zúdítottak a gázai terrorszervezetek Izrael déli és középső részére, Tel-Avivban is megszólaltak a légvédelmi szirénák, és Jeruzsálemben is robbanásokat lehetett hallani. Az északi országrészben Libanonból kilőtt rakétákat semmisített meg a légvédelem.

Ehhez kapcsolódóan: Rakétatámadás, háborús készültség, halottak, sebesültek Izraelben

A legfrissebb tájékoztatás szerint a múlt szombaton Izraelbe betörő palesztin szélsőségesek több mint hétszáz embert öltek meg, mintegy 260-at egy zenei fesztiválon. A fegyveresek többtucatnyi embert túszul ejtettek és Gázába hurcoltak, akik közül többet meggyilkoltak azóta.

Az izraeli hadsereg több száz célpontra mért csapást az övezetben, a két napja tartó akciónak mostanra több mint ötszáz halálos áldozata van. Helyi egészségügyi források szerint a sebesültek száma meghaladta a 2700-at, a halottak között gyerekek is vannak.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) közölte, hogy az izraeli válaszcsapások miatt már több mint 123 ezren menekültek el otthonukból Gázában.

Izrael: már 1100 felett a halálos áldozatok száma
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:34 0:00

Daniel Hagari izraeli katonai szóvivő arról számolt be, hogy mostanra helyreállították az ellenőrzést minden egyes település felett a Gázai övezet szomszédságában. Ezek többségét már kiürítették, de van néhány, ahol még folyik a munka.

Elmondta, hogy fokozatosan átfésülik a régiót, és teljesen megtisztítják a terroristáktól. Kitért arra is, hogy soha nem jelentkeztek még annyian katonai szolgálatra, mint most, példátlan módon két nap alatt háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli haderő.

Továbbra is több mint húsz helyen rés van a gázai határon. Ezeken a pontokon a határzárat harckocsik fogják biztosítani harci helikopterek és drónok támogatásával.

Ehhez kapcsolódóan: Tömegmészárlást rendeztek a Hamász fegyveresei az izraeli fesztiválon

Eközben Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter közölte, hogy az Egyesült Államok hadihajókat küld a Földközi-tenger keleti medencéjébe, illetve katonai szállítmányt indított útnak Izrael számára. A fő cél a regionális elrettentő erő fokozása.

Vasárnap zárt ülést kezdett az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban. Izrael nagykövete kiemelte, hogy a Hamász elítélését várja a szabad világtól, és leszögezte, hogy nem lehet békét kötni olyan szervezettel, amelynek egyetlen célja a másik fél elpusztítása, ahogy senki nem akart békét kötni az Iszlám Állammal vagy az al-Káidával sem.

Számos légitársaság felfüggesztette izraeli járatait a biztonsági helyzetre tekintettel. A járatok számát csak az El Al izraeli nemzeti légitársaság növelte, így segítve a tartalékosok hazatérését a világ minden pontjáról.

Az idegenforgalmi szektor is megszenvedi a terrortámogatások miatti utasszámcsökkenést. A turizmus részaránya 3,6 százalékot tesz ki a teljes foglalkoztatottságon belül.

Az amerikai, az európai és az izraeli légi közlekedési hatóság is óvatosságra intette a légitársaságokat a régióban, de nem függesztette fel a járatokat.

Több amerikai társaság, például a United Airlines, a Delta Air Lines és az American Airlines is a közvetlen járatok felfüggesztéséről döntött vasárnap. Európában így tett egyebek mellett az Air France, a Finnair, a Lufthansa, illetve a Wizz Air is.

Szakértők szerint épp utóbbi a leginkább érintett, miután mintegy 9,4 százalékkal részesedik Izrael teljes októberi légi forgalmából.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG