Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gázában tovább folyik a háború, tűzszünet legkorábban pénteken lesz


Halottaikat temetik a palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisz temetőjében 2023. november 22-én
Halottaikat temetik a palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisz temetőjében 2023. november 22-én

Csütörtökön is dúl a háború Gázában, legalább egy napot késik a tervezett fegyverszünet és a túszok szabadon bocsátása.

Fekete füstoszlopokat lehet látni az izraeli határkerítés túloldaláról az észak-gázai háborús övezet felett, ahogy a nap felkel. Izrael bejelentette, hogy legalább péntekig elhalasztják a túszok szabadon bocsátását, amelyet a háború első tűzszünete kísérne.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy szerdán háromszáz légicsapást indított, és szirénák bekapcsolásával figyelmeztette az izraelieket a palesztin fegyveres csoportok határon átnyúló rakétatámadásaira. A palesztin média izraeli légicsapásokról számolt be az északi területeken, valamint délen, Hán Júnisz városában, amelyet Izrael tanácsolt menedékként az északról érkező palesztinoknak.

„A túszaink elengedéséről szóló tárgyalások folyamatosak és jól haladnak – mondta Tzacsi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó éjjel. – A kiszabadulásuk a felek eredeti megállapodása szerint történik majd, legkorábban pénteken.”

A hét hete tartó háború első fegyverszünetét az október 7-én Izraelben ejtett túszok közül ötven nő és gyermek szabadon engedése kísérné, cserébe 150, Izraelben bebörtönzött palesztinért.

A megállapodást szerda reggel jelentették be, de több mint egy nappal később még mindig késik a hír arról, mikor kezdődik a tűzszünet. A közvetítő Katar csütörtökön közölte, hogy órákon belül kihirdethetik az időpontot.

Izrael szerint a fegyverszünet a megállapodásban szereplő négy nap után is folytatódhat, egészen addig, amíg a fegyveresek legalább tíz túszt engednek szabadon naponta. Egy palesztin forrás közölte, hogy az elengedés második hulláma akár száz túszt is érinthet a hónap végéig.

Ehhez kapcsolódóan: Reménysugárként tekintenek a fegyverszüneti megállapodásra a Gázába hurcolt túszok családjai

Mindkét fél bejelentette, hogy a fegyverszünet lejárta után folytatja a harcot.

„Nem fejezzük be a háborút. Addig folytatjuk, amíg nem győzünk” – mondta az izraeli vezérkari főnök, Herci Halevi altábornagy a parancsnokoknak abban a videóban, amelyet csütörtökön tett közzé a hadsereg.

Izrael azután indította meg háborúját Gázában, hogy a Hamász fegyveresei áttörtek a határkerítésen, és izraeli adatok szerint 1200 embert megöltek, és mintegy 240 túszt ejtettek. A Hamászt többek közt az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősíti.

A gázai egészségügyi minisztérium jelentéseiben nem tesz különbséget a civilek és fegyveresek között, de azt állítja, hogy a palesztin halottak kétharmada nő vagy kiskorú. Mintegy hatezer embert eltűntként tartanak nyilván, félő, hogy a romok alatt vannak.

A minisztérium szerint november 11. óta nem tudják frissíteni az északi kórházakról szóló adatokat, így a háború valós áldozatainak száma valószínűleg meghaladja a csütörtökön bejelentett 13.300-at.

Izrael azt állítja, hogy több ezer Hamász-harcost ölt meg, bár nem mutatott be bizonyítékokat erre.

„Tudnunk kell, hogy életben vannak-e”

A fegyverszünet kezdetének késedelme újabb, aggodalommal teli napot jelent a túszok izraeli rokonai számára, akik azt mondják, hogy még mindig nem tudnak semmit eltűnt szeretteikről, és újabb, félelemmel teli napot jelent a gázai harci övezetben rekedt palesztin családoknak is.

„Tudnunk kell, hogy életben vannak-e, jól vannak-e. Ez a minimum” – mondja Gilad Korngold, aki hét, vélhetően túszul ejtett családtagjáról, köztük hároméves unokájáról várja kétségbeesetten a híreket.

A palesztin média jelentése szerint legalább 15 ember halt meg légicsapásokban Hán Júniszban, a Gázai övezet déli részének legnagyobb városában, ahol gázaiak százezrei kerestek menedéket az északon folyó harcok elől. Az áldozatok számát független forrásból nem lehet ellenőrizni.

Ehhez kapcsolódóan: Josep Borrell: Nő a muszlimok EU-ellenessége az unió gázai álláspontja miatt

Az izraeli tisztviselők nem adtak kielégítő magyarázatot arra, miért késik a fegyverszünet, de azt mondták, hogy még több intézkedésre van szükség a túszok elengedéséhez.

„Úgy tűnik, a részletek végső tisztázásán múlik – mondta a hadsereg rádiójának adott interjúban Jiszrael Kac energiaügyi miniszter, a biztonsági kabinet tagja. – Izrael nem azt jelentette be, hogy ma kerül sor rá. A megegyezésben az szerepelt, hogy péntek közeledtével történik meg.”

Adrienne Watson, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy a szabadon engedés végső logisztikai részleteinek kidolgozása folyik. „Ez jó úton halad, és reméljük, hogy péntek reggel elkezdődik a megvalósítása” – tette hozzá.

A Kan izraeli közszolgálati műsorszolgáltató egy meg nem nevezett izraeli tisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a fegyverszünet azért késik 24 órát, mert a Hamász és Katar nem írta alá a megállapodást.

„Senki sem mondta, hogy holnap engedik ki a túszokat, kivéve a médiát. (…) Világossá kellett tennünk, hogy péntek előtt senki nem tervezi, amiatt a bizonytalanság miatt, amellyel a túszok családjainak szembe kell nézniük” – idézte a Kan forrása az izraeli miniszterelnöki hivatalt.

Az izraeli ynet hírportál arról számolt be, hogy Izrael még nem kapta meg a Hamász által szabadon bocsátandó túszok nevét.

Izrael: Ötven méter hosszú Hamász-alagút húzódik az al-Sifa kórház alatt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:01 0:00
Készült a Reuters és az AP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG