Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gázáremelés: „Az is tűzifát akar venni, akinek nincs kéménye”


A közmunkásokat foglalkoztató Dehusz Kft. dolgozói tűzifát pakolnak egy rászoruló udvarán Debrecenben 2020. január 20-án
A közmunkásokat foglalkoztató Dehusz Kft. dolgozói tűzifát pakolnak egy rászoruló udvarán Debrecenben 2020. január 20-án

Jelenleg alig kapható néhány erdészetben tűzifa az országban, mindenki fát akar venni. Egy vegyes tüzelésű kazánt gyártó cég szerint tavaly ilyenkor heti két-három kazánt adtak el, most napi negyven-ötvenet rendelnek. Az eMAG adatai szerint tavaly júliushoz képest majdnem tizenkétszeresére nőttek a kazáneladások idén júliusban, a napelemek és napkollektorok termékkategória eladott darabszáma megháromszorozódott. A Vatera.hu-n a rezsicsökkentés megváltozásának július 13-i bejelentését követő napokban a cserépkályha és a sparhelt szó került a tíz leggyakrabban beírt keresőkulcsszó közé.

Komótosan pakolja Éva néni a fát a hatvani családi ház udvarán. „Ma hozták ki a három kaloda tűzifát, estére berakom a fáskamrába” – mondta. Éva néni gázzal és vegyes tüzelésű kazánnal is fűt, nem most kezdte, évek óta így jár el.

„A lányom és a vejem is itt lakik, megosztjuk a költségeket. Nagy a ház, a fatüzelésnek köszönhetően tudom a gázfogyasztásunkat a rezsicsökkentett limit alatt tartani, így nekünk nem lesz drágább a fűtési szezon” – mondta.

Nem ilyen szerencsés Péter bácsi, a szembeszomszéd. Ő kizárólag gázzal fűt, miután évekkel ezelőtt tönkrement a fatüzelésű kazán. Éves szinten 330 ezer forint a gázszámlája, de mivel 3200 köbmétert fogyasztott tavaly, piaci áron is kell majd gázt vennie. Kiszámolta: 1,2 millió forint fölé fog kúszni az éves számla.

„Nagy a ház, három gyerekem van, már mindenki elköltözött. Nem tudom, hogy ilyen árak mellett vegyek-e egy új fatüzelésű kazánt és tűzifát, vagy zárjam le a felső szintet, és költözzek le a feleségemmel az alsóra. Valamilyen megoldást találnunk kell, mert a nyugdíjból nem tudjuk kifizetni a négyszeres gázszámlát” – tette hozzá.

Évekkel ezelőtt építtetett egy cserépkályhát egy Tolna megyei faluban élő János. Minden tavasszal hat köbméter fát vesz a helyi erdészetből, így tett idén is. „A téli tüzelő már a helyén van. Egy vödör fával úgy felmelegszik a cserépkályha, hogy egész nap ontja a meleget. Csak este szoktuk a gázfűtést feltekerni” – mondta.

Három hete ment nyugdíjba, azt tervezi, hogy mivel otthon lesz egész nap, a vegyes tüzelésű kazánt is begyújtja, nehogy a rezsicsökkentett limit fölé menjen a gázfogyasztása.

Tűzifa, tűzifa, tűzifa

Folyamatosan csörög a telefonja Szabó úrnak, aki egy Tolna megyei faluban él, és többek között tűzifa-kiszállítással foglalkozik. „Nagyon félnek az emberek a téltől, hogy nem bírják fizetni a megugrott gázszámlát és hogy nem lesz elég gáz. Most az is tűzifát akar venni, akinek nincs kéménye, se kályhája” – mondta a Szabad Európának a vállalkozó.

Rendszerint erdészetektől vásárol, tő mellől. Ezt azt jelenti, hogy egy speciális teherautóval bemegy az erdőbe, és onnan viszi el a fákat, ahol kivágták. Daruval felrakja, és kiviszi házhoz. „Egy erdei köbméter akác most 32 ezer forintba kerül, januárban még csak 22 ezer körül mozgott az ára. Ennyiért veszem, de kiszállítási díjjal együtt 45 ezer forintba fog kerülni” – mondta.

Emelkedtek ugyanis az útdíj- és üzemanyagárak, a nagy teherautó miatt csak piaci áron tankolhat gázolajat. „Hiába hívogatnak most tűzifa miatt, én sem tudok venni, az erdészetek kifogytak, és csak szeptemberben indulnak meg a vágások. De addig biztosan emelkedni fognak az árak” – tette hozzá.

Eközben a kormány kiadott csütörtökön egy rendeletet, amelyben lazított a fakivágás szabályain. E szerint a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban megállapított korlátozást nem kell alkalmazni, sőt természetvédelmi területen is könnyebb lett tarvágást végezni.

Az erdészetek tűzifaárai az interneten is elérhetők. A Gemenc Zrt. árai például itt, az Ipoly Erdő Zrt. diósjenői erdészetének meg itt. Utóbbi ki is írta a honlapra piros betűkkel, hogy „Lakossági tűzifabefizetés átmenetileg nem lehetséges!” A váci erdészetnél is elfogyott a fa, a honlapjukon azt írják, hogy „Készlethiány miatt a nyári hónapokban nem rendelhető tűzifa!”

„Két hete adtam el az utolsó kaloda tűzifát, azóta várom az új szállítmányt” – mondta egy Heves megyei kisváros tüzépese a Szabad Európának. Az elmúlt hetekben 47 ezer forintról hatvanezerre csorgott fel a kaloda (1 x 1 x 1,7 méter) tűzifa ára.

„A beszállító azt mondta, hogy készüljek fel a százezer forintos árra. Hívni fog, ha lesz áru, addig döntsem el, hogy ennyiért kell-e” – mondta a tüzépes. Úgy gondolja, hogy ennyiért is el fogja tudni adni, mert most mindenki fát akar venni.

Kazán, kazán, kazán

Ugyanebben a kisvárosban már csak egy üzletben lehet vegyes tüzelésű kazánt venni. „Mi kifogytunk, július 15-én rendeltem, de egyelőre még azt sem tudják megmondani, hogy mennyibe fog kerülni” – mondta egy kiskereskedő.

Ahol még akad néhány darab raktáron, a kisebb, 23 kilowattórás teljesítményű vegyes tüzelésű kazán 303 ezer forintba kerül. „A 28 kilowattosokat elkapkodták, rendeltem újakat, de nem tudom, mikor érkeznek meg. Nagyon sokan érdeklődnek a fatüzelésű kazánok iránt” – tette hozzá.

Megkerestük a kazán gyártóját is, aki nem járult hozzá, hogy leírjuk a vállalkozás nevét. Azt azonban elmondta, hogy a nyár holtszezonnak számít ezen a piacon. „Tavaly hetente két-három kazánt adtunk el, most napi negyven-ötven rendelést veszünk fel” – mondta a cég értékesítője, aki szerint a növekedést ezer százalékokkal lehet leírni.

„Mindenki vegyes tüzelésű kazánt akar venni. Az emberek nagyon készülnek a télre, attól tartanak, hogy nem lesz elég gáz, vagy ha lesz is, nagyon drága lesz a fűtésszámla” – tette hozzá.

Ezt látja az eMAG.hu és a Vatera.hu

A rezsicsökkentést érintő változások bejelentése nyomán a szilárd tüzelésű kályhák és kandallók forgalma nőtt meg az egyik legnagyobb hazai online kiskereskedőnél, az eMAG-nál: júniushoz képest hétszer annyi, tavaly júliushoz képest pedig majdnem tizenkétszeresére nőttek az eladások idén júliusban.

Az elmúlt hónapban a szilárd tüzelésű berendezések adták a teljes forgalom kilencven százalékát, az elektromos kandallók pedig a maradék durván tíz százalékot.

„Idén nyáron jelentősen nőtt az elektromos áram előállítására szolgáló napelemek, illetve a vízmelegítést szolgáló napkollektorok eladása: a két termékcsoport közös termékkategóriájában júliusban az eladások megháromszorozódtak az előző hónaphoz képest, a tavalyi év azonos hónapjához képest pedig harmincnégyszeres a növekedés” – közölte a Szabad Európával az eMAG.

A rezsicsökkentés változásának bejelentését (július 13.) követő napokban a napelemek és napkollektorok termékkategória eladott darabszáma megháromszorozódott, forgalma pedig a négyszeresére emelkedett az előző héthez képest.

Ezzel párhuzamosan a hatszorosára nőtt a konnektorba dugható elektromos fogyasztásmérők eladása az eMAG.hu-n, csaknem nyolcvan százalékkal több okos konnektor és csaknem másfélszer több elektromos elosztó talált gazdára.

„Érdekes módon a gáztűzhelyek eladásainak is kisebb lökést adtak a kormányzati bejelentések, sokan bizonyára ezek beszerzése révén diverzifikálják az energiafogyasztásukat” – közölte a cég. (Például ha eddig elektromos, indukciós tűzhelyet használtak, de be van vezetve a lakásba a gáz.)

Az elektromos kandallók forgalma sem állt le, hiszen nem lehet mindenhol például fatüzelésű kályhát telepíteni, egyes otthonokban pedig elektromos berendezés segíthet csökkenteni, ellensúlyozni a gázfogyasztást, de ezek eladása a tavaly nyárhoz és most júniushoz képest is csak másfélszeresére nőtt.

A szokásos nyári slágerektől jócskán eltérő termékekre keresnek rá a Vaterán a látogatók: a rezsicsökkentés megváltozásának július 13-i bejelentését követő napokban a cserépkályha és a sparhelt szó került a tíz leggyakrabban beírt keresőkulcsszó közé.

Azt követően, hogy a kormány július 21-én az augusztus 1-jével hatályba lépő változások konkrétumait is ismertette, tovább bővült a rezsicsökkentéssel kapcsolatba hozható keresések aránya a top 10-ben.

Top 10 keresés a Vatera.hu oldalon 2021. 30. hetében:

Top 10 keresés a Vatera.hu oldalon 2022. 30. hetében:

1. kerékpár
2. Lego
3. Matchbox
4. Schenk (játékfigura-márka)
5. Moletti (ruhák)
6. gombfoci
7. Parkside (barkácseszközök)
8. airsoft (sportlégfegyver)
9. Forma–1-jegy
10. medence

1. kerékpár
2. sparhelt
3. Matchbox
4. napelem
5. cserépkályha
6. Lego
7. gombfoci
8. elektromos roller
9. kanapé
10. Forma–1-jegy

Ahogy a fenti toplistán is jól látszik, a tíz leggyakrabban begépelt keresőkulcsszóból öt valamilyen módon a háztartások költségeinek csökkentéséhez kapcsolható.

„A sparhelt, a cserépkályha és a napelem egyértelműen kapcsolódik a rezsicsökkentés témájához, de vélhetően sokan a gépkocsi kiváltása céljából keresnek elektromos rollerre, mivel ez a kifejezés sem tavaly ilyenkor, sem az előző héten nem volt benne a top 10-ben” – közölte a Vatera.hu.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG