Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gázpisztollyal lövöldözött horgászok miatt egy biztonsági őr a Fertő tónál


A Fertő tavi építkezés idén januárban
A Fertő tavi építkezés idén januárban

Éjszakai horgászatról visszatérő horgászok miatt sütötte el gáz-riasztó pisztolyát egy biztonsági őr a Fertő tónál. Az esetről egy helyi Facebook-csoport számolt be. A két érintett horgász nyilatkozott a Szabad Európának, a rendőrség szabálysértési eljárást indított. A Fertő tavi beruházásra az azóta megszűnt állami cégtől (Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.) megbízást kapó Mészáros és Mészáros Kft. az év elején vonult le a területről, amelyet január 1-jétől az Építési és Közlekedési Minisztérium vett át.

A Fertő tó – Horgászok, csónaktulajdonosok, kutyabarátok nevű Facebook-csoportban jelent meg a hír hétfőn, hogy lövések is eldördültek, amikor előző nap, vasárnap reggel 7 körül biztonsági őrök a Fertő tóról visszatérőben lévő horgászokat akartak elzavarni a területről.

Ehhez kapcsolódóan: Osztrák természetvédők: Tegye a Fertő-partot a veszélyeztetett örökségek listájára az UNESCO

A Fertő tavi építkezés
A Fertő tavi építkezés

A Szabad Európának nyilatkozott egy horgász, az incidens egyik résztvevője, aki szerint különösen azért problémás, hogy lövöldöztek a biztonsági őrök, mert azt a helyet (a Virágosmajori csatornát) hét-nyolc éves, vitorlázni tanuló gyerekek is rendszeresen használják. Az esetről így számolt be telefonon:

„Kint voltunk horgászni a tavon, jöttünk visszafelé a csatornán, amikor láttuk, hogy a parton jön egy autó, ami nagyon dudál, és valakik integetnek belőle. Azt kiabálták a benne ülők, hogy nem mehetünk be a kikötőbe, mert magánterület, és hogy hagyjuk el azonnal, nem fogadnak el semmilyen magyarázatot” – mondta a hobbihorgász, aki szerint ezt követően hallották, hogy elsül egy fegyver.

Azt, hogy milyen irányba lőttek, nem látta a felkelő nap éles fénye miatt. Nem értette, mi történik, mert három éve ezen a csatornán mennek vissza a horgászatból a kikötőbe. Megkérdezték, milyen alapon használták a fegyvert az őrök, akik igazoltatni próbálták őket. A kérésnek nem tettek eleget, hanem kihívták a rendőrséget.

Az esetről beszámoló Facebook-csoport posztja
Az esetről beszámoló Facebook-csoport posztja

Forrásunk szerint a biztonsági őrök nem várták meg a járőrök érkezését, elmentek a helyszínről. A horgász elmondta, hogy a rendőrség később telefonon értesítette őket, hogy ne várjanak rájuk, mert tovább tart az intézkedés (lefoglalják a fegyvert stb.).

Az eset másik résztvevője így mesélte el a történteket a Szabad Európának:

„Bérelt csónakhelyem van a kikötőben három éve. Amikor befordultunk a csónakkal a csatornába, láttam, hogy ott áll egy fehér Fiat, és két férfi integet, de nem foglalkoztam velük, ugyanis nem volt miért, hiszen nem mentem olyan helyre, ahova nem lehet, csak a szokásos úton. Erre az egyik férfi előkapott egy pisztolyt, és kettőt lőtt a levegőbe. Utána kiabált valamit, én meg leállítottam a csónak motorját, hogy halljam. Megkérdeztem, mit akarnak, erre közölte, hogy nem mehetek be a csatornába, és kérte a papírjaim. Erre azt válaszoltam, hogy a vízre nem viszem ki az irataim, ezért nincsenek nálam. Amikor rákérdeztem, azt mondta, hogy joga van fegyvert használni, én meg erre kijelentettem, hogy nekem meg jogom van rendőrt hívni. Erre elmentek.”

Második forrásunk szerint korábban soha nem volt konfliktus, mert szerinte „a többi biztonsági őr tudja, hogy meddig tart az építési terület”. Ő is megerősítette, hogy amikor a rendőrök kiérkeztek, már nem voltak ott a biztonsági őrök.

Pirossal jelölve a terület, ahol az incidens történt
Pirossal jelölve a terület, ahol az incidens történt

A nekünk nyilatkozó érintettek szerint a fegyvert elsütő őrök Valton feliratú autóban ültek. A Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. rendszeresen kap állami tulajdonú szervezetektől megbízásokat. A cég központi e-mail-címén érdeklődtünk a cég álláspontjáról a vasárnapi eset kapcsán, de cikkünk megírásáig nem jött válasz.

Megkerestük a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumot, mivel január 1. óta nem a – 2022. december 31-vel megszűnt – Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Zrt. (SFTN Zrt.), hanem a minisztérium felügyeli a Fertő tó partján négy éve elkezdett és tavaly felfüggesztett beruházás területét. A tárca sajtóosztálya sem reagált cikkünk megírásáig megkeresésünkre, amelyben az eset részleteiről érdeklődtünk, és arról, hogy mely céggel szerződtek a terület őrzésére.

Ehhez kapcsolódóan: A Fertő tavat védő civilek javára döntött a bíróság

A Szabad Európának nyilatkozott az eset kapcsán egy helyi környezetvédő aktivista is, és emlékeztetett, hogy az incidens helyszíne egy vitatott csatornaszakasz. Elmondta, hogy egy ott kikötő sétahajó például kapott ideiglenes kikötési engedélyt arra a helyre, de évek óta nem engedik ki a tóra. Arról is beszélt, hogy eddig kiengedték a horgászokat a csatornán keresztül, bár olyan hírek is terjedtek, hogy azt, aki a tavat elérve jobbra (az új kikötő és az építkezés felé) fordul, attól kezdve kitiltotják onnan. Márpedig a horgászoknak ez a csatorna az egyetlen lehetőségük, hogy kijussanak a vízre. Az aktivista beszámolója szerint a terület „most olyan, mint egy Tüzép-telep”: építési anyagok, útgyűrűk, betoncsövek hevernek mindenfelé, és őrzik ezeket.

Kikötő a Fertő tónál: ide igyekeztek a horgászok, amikor a tóból idevezető csatornán haladtak a csónakjukkal. Helyi forrásunk szerint: „Van, aki otthon tartja a csónakját, és a csatornapartról engedi be a vízbe. Sok embernek nem jutott hely itt. Osztrák a tulajdonos, a beruházás megkezdésekor megemelte a bérleti díjat”
Kikötő a Fertő tónál: ide igyekeztek a horgászok, amikor a tóból idevezető csatornán haladtak a csónakjukkal. Helyi forrásunk szerint: „Van, aki otthon tartja a csónakját, és a csatornapartról engedi be a vízbe. Sok embernek nem jutott hely itt. Osztrák a tulajdonos, a beruházás megkezdésekor megemelte a bérleti díjat”

A területet a helyiek beszámolója szerint őrző Valton-Sec Zrt.-ről a Válasz online írta meg nemrég, hogy Mészáros Lőrinc közelébe került. A vasárnapi eset résztvevői szerint ennek a cégnek a nevét viselő autóban ültek az őrök, akik elsütötték a fegyverüket.

Ehhez kapcsolódóan: Szinte csak kamerán kívül mertek beszélni a Fertő tavi beruházásról a helybeliek

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályának az ügyről ma délelőtt elküldött kérdésünket a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak továbbították, ahonnan az alábbi választ kaptuk:

„A rendőrségre 2023. április 23-án 8 óra körül bejelentés érkezett, amely szerint a Fertő tó virágosmajori csatornájánál horgászott három férfi, akik a parton lévő építési terület vagyonőreinek két tagjával szóváltásba keveredtek, majd az egyik őr a légtér irányába – a jogszerűen birtokolt gáz- és riasztófegyveréből – két lövést adott le.

Az eset során személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

A Soproni Rendőrkapitányság az ügyben gáz- és riasztófegyver használatára vonatkozó szabályok megsértése miatt egy 69 éves soproni férfival szemben szabálysértési eljárást indított.”

FRISSÍTÉS
Cikkünk megjelenése után válasz kaptunk az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóirodájától:
A Fertő tavi beruházás részeként létrejött északi kikötő beruházási területnek minősül, vagyis oda nem lehet bemenni sem a szárazföld, sem pedig a víz felől. Ezt a terület biztonsági szolgálatát ellátó cég ellenőrzi. A kikötő mellett elhaladó Virágosmajori csatorna és annak torkolata azonban bárki számára szabadon használható, így az áthaladást a Virágosmajori csatorna felé, illetve onnan a nyílt víz irányába a beruházó nem korlátozza.
A 2023. április 23-án, a reggeli órákban történt esemény kivizsgálását a terület őrzéséért felelős Közbeszerzési Ellátási Főigazgatóság azonnal megkezdte. Az egyik, szolgálatot teljesítő biztonsági őr az engedéllyel tartott riasztó fegyveréből felfelé 2 db lövést adott le, miután a közelben elhaladó horgászokkal szóváltásba keveredett. A kiérkező rendőrök intézkedtek és az őr riasztó fegyverét lefoglalták. A biztonsági szolgálatot ellátó cég az őr munkaviszonyát azonnali hatállyal felbontotta. A biztonsági szolgálatot ellátó cég belső vizsgálatot indított az ügyben, mely jelenleg is folyamatban van.

„Ha ezt lehet, akkor elveszett a teljes természetvédelem” – Környezetvédők a bizonytalan sorsú Fertő tavi beruházásról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:23 0:00

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG