Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarországon magas a katonai korrupció kockázata

A katonai beszerzések és általában a hadsereg működéséből fakadóan az egyik legideálisabb terület a korrupciós tevékenységhez. Magyarország különösen nehéz helyzetben van, a hadsereg korrupciós lehetőségeit tekintve Koszovóval vagy Ugandával van egy szinten a Transparency globális indexe alapján.

A hadsereg évszázadok óta az egyik legideálisabb iparág a lopáshoz: rengeteg közpénzt költenek el rá az országok, de jellemzően titkosan, sokszor sürgősen vagy egyedi eszközökre és szolgáltatásokra, miközben sok helyen az elérendő célok sem világosak. A katonák ráadásul a legszigorúbb hierarchiában dolgoznak, más iparágakhoz képest lényegesen kevesebben jelentik be, ha gyanús ügyeket látnak a feletteseiknél. Éppen ezért sok helyen megerősített korrupcióellenes intézményekkel dolgoznak a védelmi terület tisztaságáért a hadseregen belül és kívül is.

A Transparency összehasonlítása alapján Magyarországon jó ideje folyamatosan csökkenti a kormány a parlament ellenőrző szerepét, a biztonságpolitikai szabályozásokból egyre inkább ki vannak iktatva a képviselők és a nyilvános vita. A tervezési és közbeszerzési folyamatok nem hatékonyak, a információkhoz való hozzáférést pedig szintén fokozatosan számolják fel az elmúlt időszakban. A legfontosabb katonai dokumentumok vagy az új magyar katonai stratégia említés szintjén sem kíván foglalkozni a védelmi folyamatokat veszélyeztető korrupciós kockázatokkal. Magyarország az elmúlt 8 évben a mérsékelt kockázatú országok közül csúszott át a magas kockázatúak közé.

Az index pontos módszertanát itt találja, a jelentés a holland és a brit állam finanszírozásával készült.

XS
SM
MD
LG