Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Georgia: könnygázt vetett be a rendőrség a külföldiügynök-törvény elleni tüntetésen


Rendőrök torlaszolják el a tüntetők elől az egyik utcát Tbilisziben 2023. március 7-én
Rendőrök torlaszolják el a tüntetők elől az egyik utcát Tbilisziben 2023. március 7-én

Könnygázt és kábító gránátokat vetett be a volt szovjet tagállam, Georgia rendőrsége szerdán hajnalban, hogy feloszlassa a parlament előtti tiltakozást a „külföldi ügynökökről” szóló törvénytervezet ellen.

A Reutersnek nyilatkozó szemtanúk a fővárosban, Tbilisziben azt látták, hogy a pajzsot maguk előtt tartó rendőrök letartóztatásokat hajtottak végre a Rusztaveli sugárúton, a város központját átszelő fő útvonalon.

Órákkal korábban a rendőrség összecsapott a tüntetőkkel, akik közül néhányan Molotov-koktélokat és köveket dobáltak. A tömeg ezután a parlament előtt gyülekezett, ahol néhány ember elmozdította a könnyűfém korlátokat, amelyek azért voltak ott, hogy távol tartsák az embereket az épülettől.

A belügyminisztérium közleménye szerint mindkét oldalon sérültek meg emberek a rendkívül erőszakosnak nevezett tüntetésben. A rendőrség válaszolni fog a törvénysértésekre – tették hozzá.

A minisztérium arról tájékoztatott, hogy 66 embert vettek őrizetbe az órákon át tartó összecsapások miatt.

A tiltakozások azután robbantak ki, hogy a törvényhozók előzetes jóváhagyásukat adták a törvényhez, amely bírálói szerint a tekintélyelvűség irányába mozdítja el az országot, és sértheti európai uniós csatlakozási törekvéseit.

A kormányfő mellette, az államfő ellene

Giorgi Garibasvili miniszterelnök kedden Berlinben megerősítette, hogy támogatja a törvényt, mondván, hogy annak a külföldi ügynökökre vonatkozó rendelkezései megfelelnek az „európai és globális normáknak”.

Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai főképviselője azonban azt mondta, hogy a törvénytervezet „nagyon rossz fejlemény” Georgia szempontjából, és súlyosan befolyásolhatja kapcsolatait az EU-val.

Emberek ezrei – többen uniós és ukrán zászlókat lengetve – álltak a parlament előtt, és hallgatták, ahogy a szónokok elutasítják a törvényt, amely előírja, hogy minden szervezetnek, amelyet több mint húsz százalékban külföldről finanszíroznak, külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vetetnie magát, jelentős pénzbírság terhe mellett.

Ehhez kapcsolódóan: Amikor egy hétből egy év lesz: az ukránok, akik új életet kezdtek Georgiában

Bírálói szerint a jogszabály egy 2012-es oroszországi törvényre emlékeztet, amelyet azóta az ellenvélemények visszaszorítására használnak.

Salome Zourabichvili elnök azt mondta, hogy megvétózza a törvényt, ha az íróasztalára kerül, és kijelentette, hogy a tüntetők oldalán áll.

„Ti képviselitek a szabad Georgiát, egy olyan Georgiát, amely Nyugaton látja a jövőjét, és nem engedi, hogy bárki elvegye tőle ezt a jövőt” – mondta az Egyesült Államokban tett hivatalos látogatásán felvett beszédében.

„Oroszok vagytok”

Kedden késő este a tüntetők dühödten tiltakoztak a plexipajzsokkal felfegyverzett rendőrök ellen, akik ezután könnygázt és vízágyút vetettek be. A tüntetők legkevesebb három Molotov-koktélt és köveket dobtak a rendőrökre.

Többen azt kiabálták a törvényhozás tagjainak, hogy „Nemet az orosz törvényre” és „Oroszok vagytok”.

Oroszországot sok georgiai ellenségnek tekinti, miután a kilencvenes években Moszkva támogatta az ottani szakadár régiók, Abházia és Dél-Oszétia szeparatistáit.

Ned Price, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok mély aggodalmát és zavarát fejezi ki a törvény miatt, amely „a georgiai nép törekvéseinek szempontjából központi jelentőségű jogokat érintene”.

Georgia ellenzéki pártjai újabb tiltakozásra hívták az embereket szerdán – amely Grúziában munkaszüneti nap a nemzetközi nőnap alkalmából – helyi idő szerint 15 órára.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG