Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Georgiai győzelemmel vehetnék át a szenátus irányítását a demokraták


Joe Bident, a demokraták elnökjelöltjét figyelik Washingtonban.
Joe Bident, a demokraták elnökjelöltjét figyelik Washingtonban.

Januári fordulattal zárulhat az amerikai szenátusért folyó csata. A házszabályok nyomán a demokratáknak kis esélyük van a felsőház elhódítására, ami nagyban megkönnyítené Joe Biden programjának megvalósítását - ha a demokrata jelölt nyeri az elnökválasztást.

A demokraták Mark Kelly arizonai győzelmével elhódítottak egy szenátusi helyet a republikánusoktól. Kelly Martha McSally republikánus szenátort győzte le és ezzel a Demokrata Párt előtt megjelent egy apró reménysugár arra, hogy megszerezze a szenátusi többséget.

Januárban jöhet a fordulat

A héten tartott választásokon a pártnak nem sikerült azonnal átvennie a felsőház irányítását a republikánusoktól, viszont úgy tűnik, hogy két georgiai szenátusi hely esetében meg kell ismételni a választást, ami újabb esélyt ad a demokratáknak.

Kelly november 3-i arizonai győzelmével és a két további hely megszerzésével, 48-48-as patthelyzet alakulhat ki a demokraták és a republikánusok között a szenátusban.

A két extra mandátumot január 5-én, a megismételt georgiai szenátusi választásokon gyűjthetik be a demokraták. Azért kell újra szavazni az államban, mert egyik jelölt sem érte el a helyi törvények által előírt, minimum 50 százalékos támogatottságot. Az állam ugyanakkor erősen republikánus szimpátiájú.

A demokratáknak kedvez a mandátumegyenlőség

Ha Joe Bidennek sikerül megőriznie vezetését és elnyerni az elnökséget, valamint a demokraták nyerik meg a georigiai szenátusi helyeket, akkor a kialakult patthelyzet ellenére demokrata irányítás alá kerülhet a felsőház. Ez azért történhet meg, mert mandátumegyenlőség esetén a demokrata párti alelnöké a döntő szavazat a szenátusban.

Ha viszont a republikánusok kezében marad a szenátus, akkor a konzervatívok blokkolhatják Biden programját az egészségügyi politikától az adózáson át a bírói kinevezésekig.

Amivel elégedettek lehetnek a demokraták, az az, hogy sikerült “átbillenteni” a hosszú éveken át stabilan republikánus Arizonát. A szövetségi állam mindkét szenátusi mandátuma immár demokrata kezekben van, az elnökválasztásokon pedig - cikkünk megjelenésekor - Joe Biden demokrata jelölt vezet az államban Donald Trump jelenlegi elnökkel szemben.

Az eredményeket mutató, folyamatosan frissülő térképünket itt találja.

Készült az AP, az NBC és a Politico alapján.

XS
SM
MD
LG