Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A georgiai kormány az USA által finanszírozott „sátánistákra” fogta a legutóbbi tüntetéseket


Miután sok fiatal csatlakozott a közelmúltbeli georgiai tüntetésekhez, az ország kormánypártja most egy liberális klubra szállt rá, amely előadásokat és workshopokat szervez tizenévesek számára
Miután sok fiatal csatlakozott a közelmúltbeli georgiai tüntetésekhez, az ország kormánypártja most egy liberális klubra szállt rá, amely előadásokat és workshopokat szervez tizenévesek számára

A klasszikus liberális eszmék megismerése iránt érdeklődő tizenévesek klubja helyett a georgiai kormány egyes tagjai valami sokkal baljósabbat látnak a Franklin Klub mögött, „sátánistának” bélyegezve tagjait, akik szerinte segítettek felszítani a fővárost, Tbiliszit megrázó legutóbbi tüntetéseket.

Múlt héten a georgiai kormány próbálta rendezni sorait azután, hogy be kellett hódolnia az „idegenügynök-törvény” tervezete miatt kirobbant tömegtüntetéseknek. A kormánypárt visszavonta a tervezetet, viszont gyorsan megtalálta a „bűnösöket”, akik megtorpedózták a tervét: egy, szerinte százmillió dolláros költségvetéssel működő anarchista és sátánista csoportot.

Ez meglepetés volt a Franklin Klub tagságát adó tinédzsereknek és szüleiknek. A klub „a klasszikus liberális/libertariánus értékek népszerűsítésének szentelt” szervezetként határozza meg magát, amely előadásokat és workshopokat tart a Georgiai Egyetemen.

A szervezet azonban a kormányzó Georgiai Álom párt célkeresztjébe került, miután március 7–9-én emberek tízezrei vonultak utcára Tbilisziben, hogy követeljék az ellentmondásos „külföldiügynök-törvény” visszavonását.

A jogszabály előírta volna, hogy azok a média- és nem kormányzati szervezetek, amelyek finanszírozásuk több mint húsz százalékát külföldi forrásból kapják, külföldi befolyásoló ügynökként regisztráltassák magukat.

A bírálók szerint a törvényjavaslat – a hírhedt oroszországi jogszabály mintájára – lehetővé tenné a milliárdos és volt miniszterelnök, Bidzina Ivanishvili és a Georgiai Álom szövetségesei számára, hogy a kormány ellenőrzése alá vonják a médiát és a civil szervezeteket. A kritikusok szerint ez ronthatja Georgia esélyeit az Európai Unióhoz való csatlakozásra. Az EU tavaly júniusban úgy döntött, hogy nem adja meg az országnak a tagjelölti státuszt, arra hivatkozva, hogy további reformokra van szükség.

A tömeges – olykor erőszakos, könnygázzal és vízágyúkkal is szembeszálló – tüntetések hatására a georgiai kormány március 10-én visszavonta a vitatott törvényjavaslatot. Ezt a politikai kudarcot részben annak tulajdonították, hogy a tüntetésekben szerepet játszottak a georgiai fiatalok, az úgynevezett Z generáció, másnéven a zoomerek, akik szeretnék, ha országuk továbbra is nyugati pályán maradna.

Miután a tüntetők hazamentek, március 12-én Irakli Garibisvili miniszterelnök a kormánypárti Imedi TV-nek azt mondta, hogy szélsőséges erők próbálják destabilizálni az országot, és anarchista csoportnak nevezte a Franklin Klubot – és nem csak őket.

Garibisvili: Külföldről súgtak a fiatal tiltakozóknak

„Közvetlen feladatuk volt, hogy konfrontációba kerüljenek a különleges erőkkel, a rendőrséggel, hogy Molotov-koktélokkal provokálják őket – mondta Garibisvili a Civil Georgia hírportál szerint. – A sátánisták egyenruháját viselték. Nem akarom megmutatni az arcukat, de nyugtalanító, ami történik.”

Két nappal később a Georgiai Álom elnöke, Irakli Kobahidze szintén azt mondta, hogy a márciusi gyűléseken „szélsőséges ifjúsági politikai csoportok jelentek meg”. Egy március 14-i tbiliszi sajtótájékoztatón Kobahidze azt mondta, hogy az általa a külföldi befolyás ügynökeként említett csoportok között volt a Franklin Klub, amely szerinte az amerikai székhelyű Atlas Networktől kapott támogatást.

Rezi Topuria, a Franklin Klub egyik alapítója a Szabad Európa georgiai szolgálatának elmondta, hogy a szervezet elleni rágalmak még 2022 novemberében kezdtek megjelenni a médiában. Hozzátette, hogy az Aszaval Daszavali című georgiai bulvárlap szabadkőműves-páholynak nevezte a klubot. Ezt követően – emlékeztetett – a kormánypárti Imedi TV azt állította, hogy a csoportnak százmillió dolláros költségvetése van.

„Világos, hogy nem rendelkezünk dollármilliókkal és nem vagyunk anarcho-sátánista szervezet” – mondta nevetve a szakállas és bajuszos Topuria.

Rezi Topuria
Rezi Topuria

A Franklin Klubot körülbelül másfél évvel ezelőtt alapították – mondta Topuria –, azzal a céllal, hogy a szabadságot és más klasszikus liberális értékeket népszerűsítsenek. „Röviden azokat az eszméket, amelyeket Benjamin Franklin védett Amerikában és Ilia Csavcsavadze Georgiában” – mondta Topuria, utalva az amerikai demokrácia egyik alapítójára, valamint a georgiai íróra és költőre, aki a XIX. században Georgia nemzeti megújulását vezette.

Az ismeretterjesztés érdekében a Franklin Klub előadásokat és műhelybeszélgetéseket kínál 10., 11. és 12. osztályosoknak többek között a szabadság, a gazdaság és az alapvető jogok jelentéséről a Georgiai Egyetem által biztosított előadóteremben, amely szponzorként segítette őket.

„A nemzedék, amely nem fél semmitől”

Míg a Franklin első előadásán harminc diák volt jelen, addig ma már azzal büszkélkedhet, hogy el kell utasítania az érdeklődőket, mivel elárasztották őket a workshopjaikra és előadásaikra jelentkezők. Topuria szerint jelenleg mintegy kétezer fiatal kapcsolódik a klubhoz.

A Franklin Klub nem az egyetlen, ami miatt a georgiai kormánypárt aggódik. A 150 fős parlament egyes törvényhozói arról beszéltek, hogy Nyugat-ellenes könyveket terjesztenek az ülésteremben, köztük a Lucifer leleplezése című könyvet, amelynek borítóján az amerikai Szabadság-szobor vörös, démoni arccal van ábrázolva.

Ami a finanszírozásukat illeti, Topuria a Szabad Európa georgiai szolgálatának elmondta, hogy a klub két támogatást kapott az Atlas Networktől, amely a honlapján azt írja, hogy „növeli a globális jólétet azáltal, hogy megerősíti az egyéni szabadságot előmozdító független partnerszervezetek hálózatát, és elkötelezett az emberi felemelkedés előtt álló akadályok meghatározása és felszámolása mellett”. Topuria szerint ezek a támogatások a Franklin Klub költségvetésének körülbelül 10-15 százalékát teszik ki.

A Franklin Klub tagjai, akiket a georgiai kormánypárt sátánistának bélyegzett
A Franklin Klub tagjai, akiket a georgiai kormánypárt sátánistának bélyegzett

Az Atlas Network nem válaszolt a Szabad Európa megkeresésére.

A Georgiai Álom elnöke, Kobahidze a Georgiai Egyetemet és egy másik tbiliszi magánegyetemet, a Szabadegyetemet is megbélyegezte a Franklin Klub támogatása miatt, azt állítva, hogy a tudatlan georgiai fiatalokat politikai aktivizmusra toborozzák.

Koka Tofuria, a Georgiai Egyetem rektora felháborodva mondta, hogy a kormány csupán „le akarja járatni az egyetemüket és a diákjait”.

„Az én anarchista-sátánista fiam”

A Franklin Klub workshopjain és óráin részt vevő gyerekek szülei a közösségi médiában kampányt indítottak, gúnyolódva azon, hogy a Franklin Klubot felforgató csoportnak állították be.

„Ő a fiam, 15 éves, a Franklin Klub végzőse (…) az ország miniszterelnöke szerint anarchista és sátánista” – írta Keti Bojgua, aki a Facebookon egy fotót tett közzé oklevelet szorongató fiáról, Lasáról.

Giorgi Szaitidze is az úgynevezett frankliniták közé tartozik – ahogy tréfásan nevezik magukat. Azt posztolta, hogy ő és barátai a klubban megtanultak gondolkodni, elemezni és kérdéseket feltenni. „Informális oktatásban részesülünk, amely minden olyan tantárgyat magában foglal, amellyel az iskolában nem is érintkezünk” – mondta.

Giorgi Szaitidze (középen)
Giorgi Szaitidze (középen)

Topuria szerint a tüntetések bebizonyították, hogy a fiatalabb georgiaiak milyen erőt tudnak kifejteni egy még mindig nagyrészt konzervatív országban, ahol sok politikus még mindig Moszkva felé tekint.

„Láthatták a gyakorlatban a Z generáció erejét, egy olyan generációét, amely nem fél semmitől, nem zárkózik el, és ami a legfontosabb, nincs szükségük messiásra, aki vezesse őket. Szabadon gondolkodnak” – mondta.

Szöveg: Tony Wesolowsky, a Szabad Európa georgiai szolgálatának riportere Eka Kevanisvili jelentése alapján.
XS
SM
MD
LG