Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

GKI-vezérigazgató: Nem Trump sorsától függ a magyar gazdaság


Molnár László szerint nincs összefüggés a tudatosan rosszul tervezett költségvetés és az amerikai elnökválasztás között, a reptérvásárlás politika célzatú, az orosz tulajdonú Mere üzletláncnál pedig kérdés, megfelel-e az EU-s átláthatósági feltéteknek, és nincs-e összefonódás a magyar kormánnyal.

Itt tudja megnézni a videópodcastot:

Ha inkább csak hallgatná a beszélgetést, ide kattintson:

GKI-vezérigazgató: Nem Trump sorsától függ a magyar gazdaság
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:40:45 0:00

Öt gondolat a podcastból:

(1) Háborús gazdaságpolitika: A gazdasági elemző szerint Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentésével ellentétben nincs összefüggés a magyar költségvetés benyújtása és az amerikai elnökválasztás között. Ha Trump nyer, az abszolút nem befolyásolja a magyar gazdasági helyzetet. A Varga Mihály által emlegetett, makrogazdasági pályát is befolyásoló háborús helyzet arról szól, hogy a választások közeledtével jól el lehet adni a közvéleménynek ezt az üzenetet. Egyes csoportok érdekeltté válhatnak hadiipari beszerzésekben, ezt kell megalapozni azzal, hogy miért ezen a területen költünk.

(2) Infláció: Molnár László úgy látja: bár Nagy Márton szerint összeomlott az infláció, az árak továbbra is emelkednek. Mivel magas a bázishatás, ezért tűnik úgy, mintha a 3,6 százalék elfogadható mértékű lenne, de ha ezt is figyelembe vesszük, az árak emelkedése 4,5 százalék körül lehet. A költségvetés már a megalkotásakor sem volt igaz, tudatosan rosszul tervezték, ott levő szakemberek ugyanis már júniusban tudták, hogy a benne lévő számok nem igazak, de a politikai elvárások miatt fenntartották a növekedési prognózist, amíg csak tudták. Megszorítások lesznek, amelyeket majd úgy adnak elő, mintha még valamit kapnánk is.

(3) Miért kell megvenni a repteret?: Felvetődött, hogy ha ilyen magas a hiány, és beruházásokat kell elhalasztani, miért stratégiai célkitűzés, hogy a kormány megvegye a repteret. Molnár László szerint ennek a beruházásnak semmi értelme. Ha a pénzügyminiszternek lennének valós jogkörei, valószínűleg nem támogatná, hiszen jelentős állami kiadás mellett nulla érdemi bevétellel jár. Az egésznek csak politikai célja van. Molnár hozzátette: elgondolkodtató, vajon nem arról szól-e a történet, hogy meg kell építeni a C terminált, amelyet nem egy valódi piacgazdasági vállalkozó, hanem egy NER-hez közeli építőipari cég tesz majd meg két-háromszoros áron.

(4) Versenytörvény-módosítás: Molnár László azt mondja, az európai bíróság nem fogja elfogadni a GVH-val kapcsolatos törvénymódosítást, de két-három évig elhúzódhat az ügy. A GVH így ugyanis belenyúl a versenybe, az állam által kijelölt cégeket segít bekebelezni, és rátenyerelhet a vállalatokra, amelyeket NER-hez közeli vállalkozók vehetnek át, hogy ki tudják szedni belőle a profitot.

(5) Az orosz MERE üzletlánc Magyarországon: Az orosz tulajdonú Mere üzletlánc magyarországi megjelenésénél kapcsolatban azt tartja fontos kérdésnek a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója, hogy vajon megfelel-e az EU-s átláthatósági feltételeknek, és nincs-e összefonódás a magyar kormánnyal vagy akár egy orosz hadiipari komplexummal.

  • 16x9 Image

    Lampé Ágnes

    Lampé Ágnes több mint másfél évtizede dolgozik politikai újságíróként. Pályáját a 168 Óránál kezdte, dolgozott a Médiapiacnak, a 24.hu-nak, több tanulmányt írt a Médiakutató számára. Éveken át vezette a Klubrádió több politikai és közéleti műsorát. Dolgozott az ATV és a Spirit FM politikai és közéleti műsoraiban. A Komlósi Oktatási Stúdió és ELTE Médiatanszékének tanára.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG