Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Egyszerűen középkori”: gödrökben és pincékben tartottak orosz katonákat, mert megtagadták a harcot Ukrajnában


A harcokban való részvételt megtagadó orosz katonák egy csoportja egy pincében az ukrajnai Donyecki területen 2022 decemberében
A harcokban való részvételt megtagadó orosz katonák egy csoportja egy pincében az ukrajnai Donyecki területen 2022 decemberében

Egy orosz katonát július 13-án ítéltek el parancsmegtagadásért, és már előtte megalázó büntetést kapott. Egy független orosz hírügynökség jelentése szerint ő is egy csoport sorkatona között volt, akiket pincében tartottak fogva, mert nem voltak hajlandók harcba menni Ukrajnában.

Egy független orosz hírügynökség jelentése szerint egy fegyelemsértésért elítélt orosz katona másokkal együtt azzal vádolta elöljáróit, hogy Kelet-Ukrajnában egy pincébe zárták, egészségtelen körülmények között tartották őket, és nem kaptak eleget enni, miután megtagadták a harcot.

Jevgenyij Frolov katona július 13-i elítélése a távol-keleti Szpasszk-Dalnyij városában napokkal azután történt, hogy új videófelvételek kerültek elő, amelyek állítólag azt mutatják, hogy Ukrajnában orosz katonákat vetnek fogságba, mert nem hajlandók a frontra menni elégtelen felszereléssel és támogatás híján.

„Azért vagyunk bezárva ebbe a gödörbe, mert nem akarunk a frontvonalra menni” – hallható egy, a felvételen nem látható férfi a videón. Ami látható: terepszínű ruhás férfiak egy nyirkos, omladozó falú, pinceszerű helyiségben fekszenek.

„Nincsenek olyan parancsnokok, akik el tudnának küldeni minket a frontvonalra, nincs felszerelés, nincsenek evakuáló csapatok, rádiók. Egyszerűen bedobnak minket az erdőbe, mint a kutyákat” – teszi hozzá a férfi a videón, amelyet a független orosz Astra Telegram-csatorna tett közzé július 8-án.

A videó volt a legutóbbi bizonyíték arra, hogy több mint egy tucat ilyen ideiglenes fogdát használtak az Ukrajnában harcolni nem hajlandó orosz katonák megbüntetésére. A többi videót is az Astra tette közzé, amely 60. Különleges Motorizált Lövészdandár tagjaként azonosította az új videóban szereplő férfiakat.

Frolov, az a katona, akit a szpasszk-dalnyiji katonai bíróság parancsmegtagadásért ítélt el, orosz sorkatonák olyan csoportjában volt, akiket állítólag hasonló pincében tartottak fogva az ukrajnai kelet-donyecki régió orosz ellenőrzés alatt álló területén, Zavitne Bazsannia faluban – jelentette az Astra.

A Szabad Európának nem sikerült független forrásból megerősítenie, hogy Frolovot azért tartották-e a pincében, mert megtagadta, hogy Ukrajnában harcoljon, bár a szpasszk-dalnyiji katonai bíróság honlapján az áll, hogy engedetlenségért ítélték el. A forrásként a rokonaira és katonatársaira hivatkozó Astra szerint két és fél év börtönbüntetésre ítélték.

Frolov kijelölt ügyvédje július 15-ig nem válaszolt feltett kérdéseinkre.

„Kegyetlen módszerek”

Jelena Popova, az orosz katonák jogait védő aktivista a Szabad Európa orosz szolgálatának elmondta: a katonák harctéri fogdába vetésével az a fő cél, hogy „rákényszerítsék őket arra, hogy újra a frontra menjenek”.

„Egy parancsnoknak egy háborús övezetben nem arra van szüksége, hogy bebörtönözzön valakit, hanem arra, hogy itt és most menjen ölni és meghalni. Ezért folyamodik ilyen kegyetlen módszerekhez” – mondta Popova, aki „egyszerűen középkorinak” nevezte a gyakorlatot.

2022 novemberében az egyik, állítólag a parancsnak ellenszegülő orosz katona, akit Frolovval együtt egy pincében tartottak fogva Zavitne Bazsanniában, fellebbezést nyújtott be az orosz nyomozó bizottsághoz, amelyben azzal vádolta a felsőbb parancsnokságot, „hogy elszámította magát, taktikai és stratégiai hibákat követett el, folyamatosan hazudozott az állománynak, és elégtelen orvosi és anyagi támogatást biztosított”.

„Megrendült a parancsnokokba vetett bizalmam” – írta a panaszban a katona, Mihail Noszov.

Makszim Grebenjuk ügyvéd, aki Noszovot képviselte, decemberben a Szabad Európa orosz szolgálatának elmondta, hogy több orosz katona volt az ügyfele, akiket „pincébe dobtak, ahol embertelen körülmények között tartották őket, az eljárási dokumentumok formalizálása és vádemelés nélkül”.

Popova a Szabad Európa orosz szolgálatának elmondta, hogy az ilyen büntetésnek kitett katonák gyakran ódzkodnak attól, hogy vállalják a jogi tortúrát.

„Hosszú ideig stressz alatt voltak, olyan körülmények között, ahol a jog nem működik, csak az erő és az erőszak” – mondta.

A múlt héten közzétett, pincében készült videón látható sorkatonák hozzátartozói elmondták az Astrának, hogy a felvételek online megjelenése után nem tudtak kapcsolatba lépni szeretteikkel.

Szöveg: Carl Schreck és a Szabad Európa orosz szolgálatának munkatársai.
XS
SM
MD
LG