Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gombamérgezés miatt halt meg egy kimentett afgán kisfiú, nyomoz a rendőrség


Kabulból felszálló amerikai repülőgép augusztus 30-án
Kabulból felszálló amerikai repülőgép augusztus 30-án

Nyomozást indítottak a lengyel hatóságok egy Kabulból evakuált afgán menekült gyermek halála miatt, aki gombamérgezésben hunyt el, és a testvérei szintén kórházba kerültek. A család elvileg karanténban volt, amikor mérges gombához jutott, ezért most veszélyeztetés miatt nyomoznak a a befogadóállomás vezetői ellen.

Közép-Lengyelországban ügyészek és rendőrök vizsgálják egy Kabulból evakuált afgán család múlt havi gombamérgezését, köztük egy ötéves kisfiúét, aki meghalt, miután a család levest készített egy lengyel erdőben talált halálos sapkagombából. A fiú hatéves bátyján májátültetést hajtottak végre, de a lengyelországi fő gyermekkórház orvosai pénteken azt mondták, hogy nagyon csekélyek a túlélési esélyei. 17 éves testvérét kezelték, a jelentések szerint jó állapotban van.

Veszélyeztetés miatt nyomoznak

Egyelőre tisztázatlan, hogyan kerültek a valószínűleg a közeli erdőből származó mérgező gombák a menekült családhoz, amiből állítólag levest főztek. A család augusztus 23-án érkezett meg a Varsó melletti Podkowa Leśna településen található központba, ahol a mérgezés idején elvileg karanténban voltak.

Hasonló eset történt egy másik, Varsó melletti befogadóállomáson, itt négy afgán férfi került kórházba, miután mérgező gombát ettek – közölte a lengyel külügyi hivatal.

Az ügyészek a Podkowa Leśna melletti központ személyzetét büntetőeljárásban hallgatták ki, mivel a gyanú szerint valaki súlyos egészség- vagy életveszélynek tette ki az embereket – mondta Aleksandra Skrzyniarz, a varsói ügyészség szóvivője. A bűncselekményért akár három év börtönbüntetés is járhat.

Az AP híradása szerint a gyerekek apja a brit hadseregnek dolgozott. Lengyelország Nagy-Britannia kérésére segített a család evakuálásában és ideiglenes elhelyezésében.

A gyilkos galóca a világ legmérgezőbb gombái közé tartozik, amely nagyon hasonlít az ehető gombákra, például a csiperkére, de Európa erdein kívül nem elterjedt.

“Hatalmi vákuum” Kabulban: élet a tálib uralom idején
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:56 0:00

XS
SM
MD
LG