Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gond volt a levélszavazatokkal – újra voksolnak a külföldön élő portugálok


A Szocialista Párt főtitkára, Portugália miniszterelnöke beszél támogatóihoz az előrehozott választások kampányhajrájában Lisszabonban 2022. január 27-én
A Szocialista Párt főtitkára, Portugália miniszterelnöke beszél támogatóihoz az előrehozott választások kampányhajrájában Lisszabonban 2022. január 27-én

Több ezer, szerte Európában élő portugál választópolgárt kérnek fel arra, hogy márciusban másodszor is szavazzon – jelentette be a Nemzeti Választási Bizottság (CNE), ezzel elhalasztva a január 30-án megválasztott új szocialista kormány eskütételét.

A részleges újrázásra azután kerül sor, hogy a legfelsőbb bíróság kedden úgy döntött: „erősen törvénytelen” a politikai pártok informális megállapodása, mellyel eltörölték azt a követelményt, hogy a szavazók személyazonossági okmányuk másolatát is csatolják levélszavazatukhoz, és 157.000 ilyen szavazatot érvénytelennek minősített.

A CNE szerda este közölte, hogy az Európa egyéb országaiban élő választópolgárok március 12-én vagy 13-án szavaznak ismét a helyi nagykövetségeken vagy konzulátusokon. A levélszavazatoknak március 23-ig kell beérkezniük, az eredményt pedig március 25-én hirdetik ki.

A bírósági döntés zavarba hozta a portugál politikusokat, és arra kényszerítette Antonio Costa szocialista miniszterelnököt – aki meglepetésre abszolút többséget szerzett az előrehozott választáson, miután hat éven át kisebbségben kormányzott –, hogy bocsánatot kérjen a külföldön élő szavazóktól.

„Ez a tapasztalat mindenki számára tanulságul kell hogy szolgáljon egy egyértelműbb törvény szükségességéről (…) mely ténylegesen tiszteletben tartja azt az erőfeszítést, amelyet mindenki azért tesz, hogy részt vegyen ebben a polgári aktusban” – mondta Costa.

Új kormányának február 23-án kellett volna letennie esküjét, de ez most valószínűleg csak március végén vagy április elején fog megtörténni, ami tovább késlelteti a 2022-es költségvetési törvényjavaslat jóváhagyását.

A parlament októberben elutasította a törvényjavaslatot, ez vezetett az előrehozott választásokhoz. A kormány havi rendszerességgel görgeti tovább a tavalyi kiadási tervet.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG