Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gondoljanak másokra és oltassák be magukat – üzente a brit királynő


II. Erzsébet az éves karácsonyi üzenetét mondja el Windsorban, 2020. december 24-én.
II. Erzsébet az éves karácsonyi üzenetét mondja el Windsorban, 2020. december 24-én.

A 94 éves II. Erzsébet brit királynő januárban kapta meg a Covid-19 védőoltás első adagját és most arra sürgette a szigetország lakosait, hogy kövessék a példáját. Azzal próbálta meggyőzni őket, hogy nem fáj az oltás és hogy aki kételkedik, az gondoljon másokra.

A brit uralkodó és a jelenleg kórházban lábadozó (de nem Covid-beteg) férje, a 99 éves Fülöp herceg a windsori királyi kastélyban kapta meg az első vakcinát az udvari háziorvostól. Mivel mindketten 90 évnél idősebbek, ezért az angliai oltási program prioritási csoportjában voltak.

Amikor megkapja a védőoltást, onnantól védettség érzése van az embernek. Ez szerintem nagyon fontos és ahogy meg tudom ítélni, az oltás teljességgel ártalmatlan” – mondta a királynő az oltási programot a négy államalkotó nemzet területén felügyelő egészségügyi illetékesekkel folytatott videóbeszélgetésében.

Nagyon gyors volt és sok embertől kaptam levelet, akik azt írták, mennyire meglepte őket, hogy ilyen könnyen megkaphatták a vakcinát. Az oltás pedig... egyáltalán nem fájt” – mondta II. Erzsébet a pestishez hasonlítva a járványt.

Péntekre több, mint 18,6 millió brit lakos kapta meg a Covid-vakcina első adagját, miközben helyi hírességek, például Sir Elton John énekes és Sir Michael Caine is csatlakoztak ahhoz a kampányhoz, amely a vakcina elfogadására buzdítja a jogosultakat.

Az etnikai kisebbségi britek egy része bizalmatlan a vakcinával szemben

Az oltási programért felelős brit miniszter szerint az elmúlt héten a közvélemény 11-15%-a jelezte, hogy kétségei vannak a védőoltással szemben – legtöbbjük az etnikai kisebbségek közé tartozik. Ezekben a közösségekben elterjedtek az oltásokkal szembeni különböző összeesküvés-elméletek.

Világos, hogy nehéz lehet az oltás elfogadása olyanoknak, akik még soha nem kaptak vakcinát, de gondolniuk kellene másokra is” – mondta a királynő, aki „különlegesnek” nevezte, hogy Nagy-Britannia a világon az elsők között indította meg az oltási programot.

A királyi család más tagjai – köztük Károly walesi herceg, a trónörökös és fia, Vilmos herceg – az elmúlt két hétben oltóközpontokat látogattak, hogy megköszönjék az ott dolgozó alkalmazottak és önkéntesek munkáját.

Aggódnak Fülöp herceg miatt, bár családja szerint lábadozik

Közben azonban aggodalmak merültek fel Fülöp herceg egészségi állapotával kapcsolatban. Az Edinburgh-i herceget a múlt héten vitték kórházba és ott egy meg nem nevezett fertőzés miatt már kilenc éjszakát töltött el.

A Buckingham Palota szerint a júniusban 100 éves Fülöp jól érzi magát, reagál a kezelésre, de még néhány napig bent tarthatják. A királyi udvar egyik forrása azt közölte, hogy várhatóan a második hétvégét is a kórházban töltik.

Kedden a királynő és Fülöp legkisebb fia, Edvárd herceg azt mondta, hogy apja „sokkal jobban van”, egy nappal korábban pedig Vilmos beszélt arról, hogy nagyapja „jól van”.

Készült a Reuters tudosítása felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG