Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely: A CT-MR vizsgálatok államosítása rövidebb várólistákat eredményezhet


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2023. július 6-án
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2023. július 6-án

A közfinanszírozott ellátásban részt vevő kórházi CT- és MR-berendezések államosítása után ezek a vizsgálatok időkorlát nélkül kizárólag a közellátást szolgálhatják, ami a várólisták csökkenését eredményezheti – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A lépés azt szolgálja, hogy ezeknek a vizsgálatoknak a kapacitása ne legyen megosztott a magán- és a közellátás között, kizárólag a közellátást szolgálják, és a lehető legtöbb vizsgálatot a lehető leggyorsabban végezzék el.

„Ha ezek a gépek állami tulajdonban lesznek, az azt fogja eredményezni, hogy az állam a gépeket időkorlát nélkül tudja működtetni, és ennek következtében a várólistáknak nem hosszabbnak, hanem rövidebbnek kell lenniük a józan ész szabályai szerint” – fogalmazott.

Az elmúlt harminc évben láttunk már az egészségügyben olyat, hogy valami nem a józan ész szabályai szerint alakult, ezért az egészségügyi kormányzat felelőssége, hogy így legyen – tette hozzá.

Az egészségügyi államtitkárság tájékoztatása szerint hét CT vagy MR megvásárlását tervezik.

A kórházi patikák kiszervezéséről még nincs végleges terve a kormánynak; ami várhatóan változni fog, az a kórházak gyógyszerbeszerzése, mert ezen a területen lehetne spórolni – mondta Gulyás Gergely.

A főváros állam felé fennálló tartozása levonható a neki járó támogatásból

A kormány levonhatja a főváros állam felé fennálló tartozását a neki járó támogatásokból, ez a világ legészszerűbb megoldása – mondta Gulyás Gergely.

„Ha a főváros tartozik az államnak, és az állam is a fővárosnak, akkor a kettőt egybe kell vezetni, és annak megfelelően kell a támogatásokat utalni. Ennél régebbi polgárjogi szabály kevés van. Teljesen érthető, hogy az állam így jár el” – fogalmazott.

Nem tudja, hogy mit jelent a főváros által bejelentett csődközeli helyzet. Hol a pénz, és ami megmaradt, az mire elég? – szerinte ezek a kérdések.

Gulyás Gergely egyetért a Kúria elnökével

Nehéz nem egyetérteni a Kúria elnökének nyilatkozatával – mondta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely, arra a reagálva, hogy Varga Zs. András szerint az Európai Bizottság 2023. évi jogállamisági jelentésének Magyarországra vonatkozó fejezete a Kúriára vonatkozóan „ellenőrzés nélkül” átvette az Országos Bírói Tanács (OBT) „minden ténybeli alapot nélkülöző, többször adatokkal cáfolt, sok bíró személyes integritását sértő önkényes véleményét”.

Az OBT néhány tagja Brüsszelben jelentgette fel a saját kormányát – tette hozzá.

Tévedés, hogy harminc-negyven százalékos lenne a visszaesés a balatoni turizmusban

Álhír, hogy harminc-negyven százalékos visszaesés lenne a balatoni turizmusban, nincs erről szó – mondta Gulyás Gergely egy kérdésre válaszolva, amely a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnökének korábbi nyilatkozatára utalt. A szövetség elnöke azt mondta, hogy harminc, de akár negyven százalékkal kevesebb vendég fordulhat meg a Balatonon az idei szezonban.

A miniszter szerint az év első hat hónapjában elenyésző, kétszázalékos visszaesés történhetett, tehát vagy nincs, vagy egészen minimális a visszaesés a vendégforgalomban, ez elég messze van a harminc-negyven százaléktól.

Az eltérés oka az lehet, hogy a szövetségnek 85 szálloda a tagja a Balaton környékén, miközben összesen 210 szálloda működik ott. A magánszálláshelyekkel együtt a több mint 43 ezer kivehető szállás közül 7500-ra van rálátása a szövetségnek, ezért érdemes pontosan fogalmazni – mondta Gulyás Gergely.

„Kifogyott a szufla” a tiltakozásokból

Az „össznépi jóslás” helyett érdemes megvárni, mi történik majd a tanárok felmondása ügyében, ez néhány hónapon belül egyértelműen kiderül – mondta Gulyás Gergely az elfogadott státusztörvény miatt bejelentett felmondásokra reagálva.

Szerinte a tanárok nagy része eddig is azért maradt a pályán, mert szentnek és fontosnak tartja a hivatását, a többség elkötelezett a maradás mellett, szerinte látják, hogy a kormány mindent megtesz a béremelés érdekében.

Gulyás Gergely szerint a pedagógusok kéréseinek nagy részét teljesíteni tudták a tárgyalásokon, nem véletlen, hogy a végére „kifogyott a szufla” a tüntetésekből, a törvény elfogadásakor már nem volt, aki tiltakozzon.

„Olyan jogszabályt fogadtunk el, amely – ha a méltánytalanul alacsony béreket tudjuk rendezni – megfelelő keretet jelent ahhoz, hogy a pedagógusok éveken vagy évtizedeken át taníthassanak Magyarországon” – fogalmazott.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG