Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely: Elküldtük az első számlákat Brüsszelnek


Gulyás Gergely és Kovács Zoltán a Kormányinfón 2023. július 27-én
Gulyás Gergely és Kovács Zoltán a Kormányinfón 2023. július 27-én

A kormány 76 milliárd forint kifizetését várja az Európai Bizottságtól, miután elküldték az első számlákat az igazságszolgáltatási mérföldkő készre jelentése után – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön.

Miután a kormány teljesítette az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos mérföldkövet, és készre jelentette, ami egy feljogosító feltétel, innentől kezdve az Európai Unió hétéves költségvetéséből a kifizetéseknek már nem lehet akadályuk – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy már el is küldték az első számlákat a bizottságnak.

Mint mondta, összesen 238 millió euró összegben küldtek költségnyilatkozatot, ennek az unió a 85 százalékát finanszírozza, vagyis 202 millió eurót (76 milliárd forintot) szeretnének lehívni, ennek a kifizetését várják.

A bizottságnak kilencven napja van arra, hogy visszaigazolja a feljogosító feltételt, és hatvan napja a költségnyilatkozat feldolgozására, valamint az összeg átutalására – ismertette a miniszter.

A költségnyilatkozatok jelentős része a GINOP+ program utólagos rendezése, mert ezt a pénzt a kormány már előfinanszírozta a kis- és közepes vállalkozások támogatására – mondta a miniszter. Bíznak benne, hogy a bizottság kilencven napon belül kifizeti az összeget.

Ahogy megérkezik a szükséges forrás Brüsszelből, a tanárok béremelése is megtörténik. Gulyás Gergely megfogalmazása szerint az Európai Bizottság nyolcszázmilliárd forinttal tartozik a magyar tanároknak.

A gazdaság nő, az infláció csökken

Gulyás Gergely szerint az orosz–ukrán háború által kiváltott rendkívül nehéz helyzet – amelyet tovább súlyosbítottak az uniós szankciók – valamelyest javulni látszik, jobb gazdasági kilátásokkal számolhatnak. A magyar gazdasági növekedés a második félévben gyorsulni fog, az év egészére reálisnak tűnik a költségvetésben rögzített 1,5 százalékos, de legalább egyszázalékos gazdasági növekedés, jövőre pedig teljesíthető a négyszázalékos növekedés – mondta.

Ennek következtében a költségvetési bevételek is nőni fognak, és az inflációt is le fogják törni – tette hozzá. Ha minden jól megy, szerinte már októberben egy számjegyű lesz az infláció, ami azt jelenti, hogy mostantól minden hónapban két-három-négy százalékpontos csökkenés várható. Jövőre akár öt százalék alatti infláció is elképzelhető szerinte.

Orosz–ukrán háború: a kormány szerint megalapozott a magyar álláspont

Az orosz–ukrán háború személyi vesztesége a legmértéktartóbb becslések szerint is legalább 310 ezer fő, de más becslések akár hét-nyolcszázezer halottról is szólnak. Az ENSZ szerint legalább tízezer fő a civil áldozat. Az oroszoknak lényegesen nagyobb a veszteségük, de a tartalékuk is. Az ukrán ellentámadás eddig nem hozott érdemi eredményeket, mindössze kétszáz négyzetkilométert foglaltak vissza, de a Donbászban és a Harkivi területen meg az oroszok foglaltak el nagyjából hasonló méretű területet. Mindez arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar kormány álláspontja megalapozott, amikor a lehető leggyorsabb tűzszüneti tárgyalások, béketárgyalások megkezdésére hívja fel a figyelmet. Minden félnek és Magyarországnak is ez az érdeke.

Biztosított a pedagógusok utánpótlása

Gulyás Gergely szerint jó hír, hogy több mint 126 ezren felvételiztek, és csaknem 95 ezer hallgató nyert felvételt. Mint mondta, 43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma, 34 százalékkal nőtt a műszaki, természettudományi, mérnöki és informatikai területre bejutóké. Tíz felvett jelentkezőből nyolc hallgató állami ösztöndíjjal kezdheti meg tanulmányait – hangsúlyozta.

„Ez a pozitívum a pedagógusképzést is érinti, ami jól mutatja, hogy a pedagóguspályára sokan tekintenek úgy, mint ami a jövőben biztos jövedelmet fog garantálni azoknak, akik ezt a hivatást választják. 10.514 jelentkezőt vettek fel, ami az elmúlt hat év legmagasabb száma, 29 százalékos a tanárképzés esetében a növekedés.” Gulyás Gergely ebből azt a következtetést vonta le, hogy a pedagógus-utánpótlás biztosított.

Nem lesz rendkívüli ülés a svéd NATO-csatlakozás ügyében

Gulyás Gergely azt mondta, nem szükséges rendkívüli parlamenti ülést összehívni a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása miatt, majd a rendes ülésszakban döntenek, várhatóan még idén. Mint mondta, a kormány támogatja a ratifikáció jóváhagyását, de a Fidesz és a KDNP frakciójában továbbra sincs egyetértés, még várják a svédek válaszát a kétségeikre.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG