Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely: „Ez az utolsó utáni csepp volt” – Mindenképp menesztették volna az OMSZ vezetését


Vihar Nagykanizsán 2022. május 16-an (képünk illusztráció)
Vihar Nagykanizsán 2022. május 16-an (képünk illusztráció)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőit a tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzéstől függetlenül is menesztették volna, mert elégedetlenek voltak a munkájukkal – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón. Az OMSZ vezetősége állásfoglalásában nyomásgyakorlásról, a felelősség áthárításáról ír, és az elnök és helyettese felmentésének visszavonását kéri.

Ezekre a vezetői változtatásokra a tűzijátékkal kapcsolatos előrejelzéstől függetlenül is sor került volna – mondta Gulyás Gergely.

„Bár látványosan tévesnek bizonyult az augusztus 20-i előrejelzése a meteorológiának, de itt egy hosszabb távú elégedetlenségről van szó, ami éppen a kompetenciák fejlesztésével, tehát az előrejelzési képességek fejlesztésével, illetve ezek hiányával kapcsolatos, úgyhogy ez nem az utolsó, hanem az utolsó utáni csepp volt a pohárban, nem volt elégedett a szaktárca a meteorológiai szolgálat vezetésével” – fogalmazott a miniszter.

Gulyás Gergely azt mondta, az OMSZ előrejelzéseinek pontossága általánosságban hagyott kívánnivalót maga után, ennek részben kompetenciaproblémák állnak a hátterében. Hozzátette, ez szakmai kérdés, szakmai vita.

„Most nyilván azok neve szerepel a sajtóban, akik a döntés ellen tiltakoznak, de szép számmal vannak azok is a legnevesebb meteorológusok között, akik az elmúlt években vagy hónapokban úgy gondolták, hogy az OMSZ jelenlegi vezetése nem a legalkalmasabb ennek a feladatnak az ellátására” – mondta Gulyás Gergely, utalva az OMSZ vezetőségének keddi állásfoglalására, amelyet a szervezet 16 vezetője aláírt.

A dokumentumban hangsúlyozták, hogy bár az Országos Meteorológiai Szolgálat önálló központi hivatal, nem politikai, hanem szakmai háttérintézmény.
Mint írják, az augusztus 20-i tűzijáték időpontjára és helyszínére vonatkozó prognózisokat a legjobb szakmai tudásuk alapján készítették.

„Azonban az operatív törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagymértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot” – írják az állásfoglalásban.

Álláspontjuk szerint az OMSZ a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudása legjavát nyújtotta, és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelős.

Azt is megemlítik, hogy augusztus 21-től kezdve a rájuk nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű sajtóbeszámolókat teljes mértékben méltatlannak tartják szolgálatukkal, kollégáikkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben, mint ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-re hárítják.

Az OMSZ elnökének, dr. Radics Kornéliának és szakmai elnökhelyettesének, Horváth Gyulának felmentését – egyéb indoklás híján – az augusztus 20-i eseményekkel hozzák összefüggésbe, amit elfogadhatatlannak, alaptalannak és az operatív törzs kollektív felelőssége téves áthárításának tartják.

Két időszak vezércikkei Szent István napjáról - történelmi összeállítás a SZER archívumából
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:49:31 0:00

Az OMSZ vezetői szükségesnek látják, hogy egy független bizottság vizsgálja meg az operatív törzs augusztus 20-hoz köthető tevékenységét, döntéshozatalát, kapcsolattartási módszerét, az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését pedig egy független vizsgálóbizottságra bíznák. A vizsgálat idejére kérik Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.

Gulyás Gergely nyilatkozata alapján azonban hiába kérik. A miniszter szerint már az is az elégedetlenség jele volt, hogy az OMSZ felügyelete átkerült az agrártárcától a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium alá.

Gulyás Gergely szerint semmi értelme a vizsgálóbizottságoknak, nem volt kommunikációs probléma, az operatív törzs megkérdezte az OMSZ véleményét, és ők egyértelműen és világosan nyilatkoztak.

„Ugyan milyen politikai nyomásgyakorlás? Senki nem akart időjós lenni a meteorológusok helyett” – fogalmazott Gulyás Gergely arra válaszul, amikor az állásfoglalásban említett nyomásgyakorlásról kérdezték.

A Technológiai és Ipari Minisztérium hétfő délután közölte, hogy Palkovics László miniszter azonnali hatállyal felmentette a meteorológiai szolgálat két vezetőjét, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Indoklás akkor nem szerepelt a közleményben, de a miniszternek nincs indokolási kötelezettsége.

Horváth Gyula, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökhelyettese nem tudott arról, hogy a szaktárca elégedetlen lett volna a munkájukkal, az állítólagos kompetenciahiányáról a kormányinfóból értesült – mondta a Telex.hu-nak a menesztett vezető.

A 22 éve az OMSZ-nél dolgozó elnökhelyettes az elmúlt években több elismerést is kapott a kormánytól a munkájáért. 2020 októberében Áder János köztársasági elnök tüntette ki Magyar Arany Érdemkereszttel példaértékű szakmai tevékenységéért az OMSZ alapításának 150 éves évfordulója alkalmából, egy hónappal korábban pedig Orbán Viktor miniszterelnök mondott köszönetet az OMSZ munkatársainak.

Horváth Gyula háromhetes szabadságáról ment vissza dolgozni hétfőn, amikor Radics Kornélia elnökkel együtt berendelték őket a minisztériumba – írja a Telex.hu. A tűzijátékkal kapcsolatos munkában nem is vett részt. Indoklás nélkül küldték el őket. Azt mondja, 22 év munkaviszony után fájt neki a döntés, de nem tudott mit tenni, elfogadta azt.

Horváth Gyula szerint a döntéshozatal pillanatában 70-80 százalék valószínűsége volt annak, hogy a tűzijáték területén heves zápor-zivatar lesz.

A G7 úgy tudja, hogy a hektikus időjárás és bizonytalanság miatt az OMSZ már pénteken javasolta az operatív törzsnek, hogy halasszák néhány órával későbbre a szombat délre tervezett döntést a tűzijáték megtartásáról vagy lefújásáról, ám nem hallgattak a kérésükre.

A lap szerint az OMSZ naponta két-két szondát bocsájt fel Budapesten és Szegeden, most azonban a tűzijáték miatt egy-egy további szondát is felküldtek, hogy a szokásos éjjel kettes és délután két órai mérések mellett legyen közbülső adat is, hogy pontosabb lehessen az előrejelzés. Az ezekből az adatokból készülő előrejelzések azonban délre még nem voltak meg, ezért az operatív törzs csak a viszonylag elavult, éjszakai adatokkal tudott dolgozni.

Ha vannak frissebb adataik is, valószínűleg a kiadott 75-80 százalékos valószínűségnél kisebb esélyt adtak volna egy jelentős csapadékra a tűzijáték időpontjában – írja a lap, amely arról is beszámolt egy név nélkül nyilatkozó OMSZ-munkatársra hivatkozva, hogy már augusztus 19-én állásvesztéssel fenyegették az intézmény vezetőit, ha nem adnak szinte percre pontos vihar-előrejelzést.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG