Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely lemondta izraeli útját


Gulyás Gergely a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által rendezett beszélgetésen a szekszárdi vármegyeháza dísztermében 2023. február 9-én
Gulyás Gergely a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által rendezett beszélgetésen a szekszárdi vármegyeháza dísztermében 2023. február 9-én

A jelenlegi biztonsági helyzetre hivatkozva elhalasztotta izraeli útját a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy meg nem határozott időpontra.

Május 15-én ment volna Izraelbe Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az eredeti tervek szerint Gulyás találkozott volna Benjámín Netanjáhú miniszterelnökkel, az izraeli kormány több tagjával, és beszédet is mondott volna Magyarország: Demokratikus legitimitás és nemzeti érdek háború idején Európában címmel az Izraeli Külkapcsolatok Tanácsában. Most ez utóbbi szervezet értesítette vendégeit arról, hogy Gulyás az izraeli biztonsági helyzetre való hivatkozással lemondta a hétfői utat, és azt majd valamikor máskor pótolják.

Megkeresésünkre az Izraeli Külkapcsolatok Tanácsa is megerősítette, hogy Gulyás nevében Magyarország izraeli nagykövetsége az út elhalasztásáról döntött a biztonsági helyzet miatt.

Kerestük a Miniszterelnökséget is, hogy érdeklődjünk az út lemondásának részleteiről, de nem reagáltak e-mailjeinkre.

Az utóbbi napokban ismét kiéleződött a konfliktus Izrael és Palesztina között. Az MTI arról írt helyi tudósítások alapján, hogy szerdán Gázából mintegy háromszázötven rakétát indítottak Izrael felé, miután az izraeli légierő újabb légicsapással ismét egy páncéltörő rakétát kilőni készülő osztaggal végzett a Pajzs és nyíl hadműveletben.

Az izraeli hadsereg kedd hajnalban a Pajzs és nyíl néven elindított hadműveletben megölte a Gázai övezetben az Iszlám Dzsihád iszlamista terrorszervezet három katonai vezetőjét egy héttel azután, hogy a szervezet több mint száz rakétát lőtt ki Izraelre az övezetből.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG