Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már 27 túlélőt mentettek ki a magyar egységek Törökországban


Magyar mentőegységek dolgoznak a törökországi Hatay tartományban 2023. február 8-án
Magyar mentőegységek dolgoznak a törökországi Hatay tartományban 2023. február 8-án

A mentésben részt vevő magyar kontingens létszáma jelenleg 156 fő kutató-mentő és egyéb személyzet, valamint 26 keresőkutya. Eddig 27 túlélőt hoztak ki és több tucat holttestet találtak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

A török hatóságok és civil szervezetek hétfő hajnal óta több mint 110 ezer fős kutató-mentő személyzettel, katonákkal, rendőrökkel, egészségügyisekkel, önkéntesekkel és több mint 5500 speciális mentőjárművel és munkagéppel végzik a mentési munkálatokat – mondta Gulyás Gergely.

Csaknem ötven ország 5700 tagból álló mentőalakulatai dolgoznak a földrengés sújtotta területen – tette hozzá.

„Magyar részről az OKF Hunor mentőcsapata, az Életjel Mentőcsoport, a Baptista Szeretetszolgálat HUBA Rescue24, a Magyar Református Szeretetszolgálat, valamint a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat mentőalakulatai eddig összesen 27 túlélőt mentettek ki és több tucat holttestet találtak Hatay tartomány különböző pontjain” – közölte Gulyás Gergely.


A szerda esti órákban a helyszínre érkezett a Budapesti Önkéntes Mentőszolgálat 31 főből és hat kutyából álló alakulata is. Ezzel a magyar kontingens állománya 156 főre és 26 kutyára emelkedett – tette hozzá.

Az OKF csapatához csatlakozott a Terrorelhárítási Központ (TEK) 18 fős egysége is.

Magyarország minden lehetséges módon megpróbál segíteni az életek mentésében Törökországban, ahol óráról órára még mindig drámaian emelkedik a halottak száma – mondta a miniszter.

Csütörtök hajnalra meghaladta a 15 ezret a törökországi és szíriai földrengések halálos áldozatainak száma a helyi hatóságok összesítése szerint, a sérültekét Törökországban 63 ezerre, Szíriában pedig ötezernél többre teszik.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG