Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás Gergely Orbán cikkéről: nem volt illedelmes dolog a Project Syndicate-től


Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én.

A miniszterelnök szerint a Project Syndicate letiltotta a Soros György cikkére válaszoló írását, a véleményportál azonban azt állítja, szakmai szempontokat mérlegeltek, amikor nem közölték Orbán Viktor cikkét.

A Kormányinfón is szóba került a Project Syndicate és Orbán Viktor cikkének ügye. A miniszterelnök azt mondta, hogy az ő írását letiltotta a kommentárokat, elemzéseket közlő és Soros György írását is publikáló nemzetközi portál. A magyar származású amerikai üzletember az uniós költségvetést blokkoló magyar és lengyel vétó kapcsán írt arról, hogy noha a két ország az uniós támogatások első számú kedvezményezettjei közé tartozik, mégis elutasítja az európai közösség feltételrendszerét.

Soros úgy véli, hogy Orbán Viktor kleptokratikus rendszert épített ki, hogy kirabolja Magyarországot, és a koronavírus-járvány második hullámát használja fel arra, hogy egyebek közt a választási törvény módosításával bebetonozza hatalmát.

Orbán Viktor: a letiltott cikk, ami nem jelenhetett meg a Project Syndicate-ben

Orbán Viktor a Facebookon és weboldalán tette közzé válaszát, mert mint írta, a portál, amely Soros György cikkét lehozta, az övét letiltotta. Orbán Viktor angol és német nyelven is elérhető cikkében egyebek közt arról ír, hogy "a Soros-hálózat, amely keresztül-kasul átszövi az európai bürokráciát és politikai elitet, évek óta azon dolgozik, hogy Európát bevándorlókontinenssé tegye".

Orbán szerint Soros egyik válság idején sem az európai emberek érdekeit nézte, hanem a saját haszna szerint cselekedett. Erre példa "a gazdasági válság idején a forint és a legnagyobb magyar bank elleni támadása, a migránsválság idején pedig a bevándorlók betelepítésének felgyorsítására, szétosztására és finanszírozására kidolgozott terve".

"Nem felelt meg a sztenderdjeinknek"

A miniszterelnök szerint cikkét letiltotta a Project Syndicate, a nemzetközi portál ugyanakkor több médium megkeresésére is azzal érvelt, hogy a magyar miniszterelnök cikke nem felelt meg az általuk elvárt követelményeknek.

"Amikor arról döntünk, hogy elfogadunk-e kéretlen beadványokat, az elsődleges kötelezettségünk, hogy a nyilvános vitát előmozdítsuk. Ez esetben arra a következtetésre jutottunk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek” - írták a hvg.hu kérdésére.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón kérdésre válaszolva mindezt úgy kommentálta, hogy a nyugat-európai sajtóban csak egy vélemény jelenhet meg, és szerinte ez nem volt illedelmes dolog.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG