Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gulyás: nem lesz új járványügyi korlátozás, januártól jöhet az új minimálbér


Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én.

A kormány nem fog a koronavírus újabb hulláma miatt korlátozásokat elrendelni - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfó kezdetén. Beszélt arról is, hogy azt szeretnék, ha már januártól 200 ezer forintra nőne a minimálbér.

A koronavírus-járvány számai növekedni fognak, de a kórházba kerülők, a lélegeztetőgépen lévők és a halottak száma alacsonyabb lesz - vélekedett Gulyás Gergely, aki bejelentette, hogy a kormány úgy döntött: kezdeményezi a veszélyhelyzet meghosszabbítását decemberig.

Ez megteremtené a jogi lehetőséget az iskolák bezárására is, amit egyébként nem terveznek - tette hozzá. Most általános tilalom van az online tanításra való átállás tekintetében, mert a kormány azt szeretné, ha az iskolák is működnének. A kormány már nem a fertőzésszám alapján hoz döntést szigorításokról, egyszerre sok tényezőt vizsgálnak.

Van elegendő oltóanyag, Pfizer és Moderna is érkezett. 3,3 millió Pfizer-oltás áll rendelkezésre, Janssenből 300 ezer, Szputnyikból 77 ezer, Sinopharmból több mint 2 millió adag van. Van egy új beszerzési kezdeményezése az EU-nak, Magyarország is részt vesz benne: a 12 év alattiaknak szereznek be közösen vakcinát.

​A jelenlegi fertőzésszámok mellett a miniszter szerint indokolt, hogy korlátozások nélkül is el lehessen menni a Vadászkiállításra. A külföldi látogatók miatt se kérnek védettségi igazolványt, az ő belépésüket is megkönnyítik ezzel.

Gulyás Gergely közölte: a kormány azt szeretné, ha a minimálbér 200 ezer forintra emelése már jövő év január elsejével megvalósulna, és ha ez megtörténik, akkor 2022-től több lesz Magyarországon a minimálbér, mint Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt az átlagbér volt - hívta fel a figyelmet.

A kormánynak sikerült túlteljesítenie azt az ígéretét, hogy annyi munkahelyet teremt, amennyit a koronavírus megszüntet, hiszen a legfrissebb adatok szerint 4 millió 704 ezren dolgoznak Magyarországon - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szerinte a gazdasági növekedés számai a harmadik negyedévben is bizakodásra adnak okot, a turizmus pedig egyedülálló rekordot tudhatott magáénak a nyáron. A kormány ezért azt reméli, hogy meglesz az 5,5 százalékos növekedés, ami a feltétele annak, hogy a gyermeket nevelő családok a jövő év elején visszakaphassák a személyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig az idei év után.

A tavaszi választásokról szólva Gulyás Gergely közölte: szeretné eloszlatni az az illúziót, hogy valaki azért jelentkezne át valamely keleti választókerületbe Ukrajnából, hogy leadja a szavazatát.

Szerinte ennek más okai vannak, és nem jelentkeznek át annyian, hogy az befolyásolná a választási eredményt.

XS
SM
MD
LG