Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyakorlatilag túszként vittek Oroszországba ukrán civileket


Ukrán menekültek a romániai Szucsáva vasútállomásán 2022. március 17-én
Ukrán menekültek a romániai Szucsáva vasútállomásán 2022. március 17-én

Ukrajna ombudsmanja azzal vádolta Moszkvát, hogy a lerombolt ukrán városokból több százezer civilt erőszakkal Oroszországba hurcoltak. Ukrán források szerint sok embertől elvették az útlevelét, és távoli orosz területekre szállították őket.

Denisova március 25-én azt mondta, hogy 402 ezer embert, köztük 84 ezer gyermeket vittek akarata ellenére Oroszországba, ahol túszként használják őket a megadás kizsarolására. A Kreml elismerte, hogy nagyságrendileg ennyi embert szállítottak át Ukrajnából Oroszországba, de azt állítják, a civilek maguk akartak Oroszországba menni.

Moszkva szerint evakuáció, Kijev szerint inkább deportálás

Ukrajna megszállt keleti területein túlnyomórészt orosz anyanyelvű emberek élnek, csakúgy, mint a szakadárok által ellenőrzött Donyeck és Luhanszk régióban. Mihail Mizsincev orosz vezérezredes szerint a katonai akció kezdete óta a két régióból mintegy négyszázezer ezer embert evakuáltak Oroszországba. Az orosz hatóságok azt mondják, szállást és pénzbeli segélyt biztosítanak az evakuáltaknak.

Pavlo Kijrilenko, a donyecki régió kormányzója ezzel szemben azt mondta, hogy „az embereket erőszakkal költöztetik az agresszor állam területére”. Ukrán tisztviselők szerint az oroszok elveszik az emberek útlevelét, és „szűrőtáborokba” szállítják őket Ukrajna szakadárok által ellenőrzött keleti részén, mielőtt különböző távoli, gazdaságilag elmaradott oroszországi területekre küldenék őket.

Az ukrán külügyminisztérium állítása szerint az elhurcoltak között van Mariupol, az ország keleti részén található ostromlott kikötőváros hatezer lakosa. A moszkvai csapatok további 15 ezer embertől koboztak el személyi okmányokat Mariupol orosz ellenőrzés alatt álló részén – közölte a minisztérium.

XS
SM
MD
LG