Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyarmati Andrea: Tudni kell idejében abbahagyni, ez nagyon fontos


Gyarmati Andrea a 100 m-es női pillangóúszás győztese az országos úszóbajnokság második napján a Sportuszodában, 1973. augusztus 3-án
Gyarmati Andrea a 100 m-es női pillangóúszás győztese az országos úszóbajnokság második napján a Sportuszodában, 1973. augusztus 3-án

„Amit Cseh Laci a sportban megtanult, az konvertálható a civil életbe, segíti őt abban, hogy bármilyen területen sikeres legyen” – mondja Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok úszó, akit arról is kérdeztünk, fel lehet-e készülni egy ilyen sportkarrier után a váltásra.

„21 éves voltam, halálosan boldog a gyermekemmel a hasamban, egy orvosi pálya ígéretével, vagyis teljesen más élethelyzetben voltam, mint most Laci” – mondta a Szabad Európának az egykor világklasszis úszónő, aki annak idején együtt versenyzett Cseh László édesapjával, civilként pedig a gyermekorvosi hivatást választotta.

Nem csak a fantasztikus eredmények, az őket övező tisztelet és szeretet közös a két sportemberben. Olimpiai aranyat egyiküknek sem sikerült nyernie. Erről azt mondja: mindannyiunknak megvan a maga ezüstérme, valami, ami éppen csak nem sikerült, egy munka, egy vizsga, egy kapcsolat.

Azt mondja, az életben két dolgot nagyon nehéz elviselni, a győzelmet és a vereséget. 1972-ben, a müncheni olimpián iszonyú drámaként élte meg, hogy második lett. Úgy érezte, csalódást okozott azoknak, akik hittek, bíztak benne, együtt dolgoztak vele. Ma viszont már nagyon szereti ezt az ezüstöt. „Tudta, hogy ez valójában fehérarany?” – kérdezi nevetve.

Cseh Lászlóról azt mondja, kevés szimpatikusabb embert ismer nála.

„Elért mindent, azt az egy dolgot (az olimpiai aranyat – a szerk.) kivéve. Mégis, talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy végül az olimpiai aranyat is elérte, mert azt Magyarország már rég megszavazta neki.”

Gyarmati Andrea szerint ezt mutatja a győztes kínai versenyző meghajlása is, amiben az egész világ tisztelgése benne volt.

Cseh László a férfi 200 méteres vegyesúszás elődöntőjében a tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 29-én
Cseh László a férfi 200 méteres vegyesúszás elődöntőjében a tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 29-én

„Tudni kell idejében abbahagyni, ez mindenre igaz, és nagyon fontos”

Gyarmati Andrea az olimpiai bajnok úszó Székely Éva és az olimpiai bajnok vízilabdázó Gyarmati Dezső lánya. Férje, Hesz Mihály olimpiai bajnok kajakozó volt, gyermekük, Hesz Máté junior világbajnok vízilabdázó. Ennyi olimpiai bajnokkal a családban, akik közül többen az aktív sportpályafutás után is a sportban dolgoztak tovább, nála is lett volna erre lehetőség, ő azonban másként döntött.

Hozzáteszi, a szülei idejében és tudatosan készítették fel arra, hogy az aktív sportpályafutásnak egyszer vége lesz, azt pedig, hogyan legyen utána, időben meg kell megalapozni.

Gyarmati Andrea (b) és édesanyja, Székely Éva úszónő (j) fürdenek a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 1956. június 13-án
Gyarmati Andrea (b) és édesanyja, Székely Éva úszónő (j) fürdenek a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 1956. június 13-án

„Nálunk az volt a divat, hogy csak addig úszhatok, amíg a tanulmányi eredményem nem romlik. Mindig azt mondták a szüleim, hogy a sport, az játék, úgy is hívják, hogy olimpiai játékok a saját életük. persze. egyáltalán nem azt mutatta, hogy ezt ők maguk játékként fogják fel. Mindenesetre ha négyest kaptam, nem mehettem az uszodába, ahol csupa jó dolog történt. Igaz, ez nem sűrűn fordult elő, nem volt gondom a tanulással.

Gyarmati Andrea, ahogy ő fogalmaz, „kiment az uszodából”, orvos lett. Persze ma is rendszeresen úszik, ez a szenvedély örök. Azt mondja, bármikor abbahagyhatta volna az élsportot, mert arra is megtanították a szülei, hogy csak addig szabad csinálni, amíg örömet okoz. Mint mindent az életben, ezt is tudni kell időben abbahagyni.

Azt mondja, mai fejjel azért tett volna még egy próbát a szülés után, visszament volna még egy olimpiára, mert ezt a szívével érzi az ember, nem az eszével.

„Amíg élek és olimpia lesz a földön, én is ott szeretnék lenni. Ez olyan, mint az első szerelem. Azt kívánom Cseh Lacinak, hogy sikeres legyen, mert mindaz, amit a sportban megtanult, konvertálható a civil életbe, segíti őt abban, hogy bármilyen területen sikeres legyen.”

„Az a cirkusz amit most Katinka körül csináltak, nagyon méltatlan”

„Van itt valami, amiről senki nem beszél. Van az úgy, hogy egy nagyon eredményes versenyző csak azért megy el egy versenyre, mert imád úszni, mert képviselheti Magyarországot. Az a cirkusz, amit most Katinka körül csináltak, nagyon méltatlan– mondja a Hosszú Katinkát ért támadásokról Gyarmati Andrea.

Szerinte alkati kérdés, hogy valaki hogyan viseli a nyilvánosságot, szereti és elviseli-e, ha szeretik, és képes-e függetleníteni magát a trollkodóktól, akik mindig lesznek, függetlenül az eredményektől vagy azok hiányától.

„Hosszú Katinka nagyszerű sportember, iszonyatos eredményekkel. Ez most nem sikerült.”

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG