Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyászol Finnország, megrázta a nemzetet az iskolai lövöldözés


Gyászolók a vantaa-i általános iskolánál
Gyászolók a vantaa-i általános iskolánál

Sokan lerótták kegyeletüket annál a Helsinki külvárosában lévő iskolánál, ahol előző nap egy 12 éves diák agyonlőtte egy hasonló korú társát, illetve megsebesített két másikat.

A hatodik osztályos tanuló kedd reggel lövöldözni kezdett a Vantaa-ban található oktatási intézmény egyik tantermében. A hamar elfogott tettes három osztálytársát sebesítette meg, egyikük, egy 12 éves fiú életét vesztette, a két 12 éves lány állapota súlyos.

Az elkövetőnél őrizetbe vételekor még ott volt a gyilkos fegyver, de nem tanúsított ellenállást. A pisztoly az egyik rokona nevére volt regisztrálva, akit ez idáig nem neveztek meg a hatóságok.

Ehhez kapcsolódóan: Iskolai lövöldözés Finnországban, több gyermek megsebesült

A rendőrség közölte, hogy a fiú elismerte bűnösségét, de egyelőre nem tudni semmit az indítékáról.

A támadás megrázta Finnországot, az észak-európai ország nemzeti lobogóit félárbócra eresztették. Az emberek számos helyszínen gyertyát gyújtottak, az iskolánál is folyamatosak a megemlékezések.

A vantaa-i általános iskolának mintegy nyolcszáz tanulója és kilencven dolgozója van.

Petteri Orpo finn kormányfő mélységesen megdöbbentőnek nevezte a történteket.

Az országban a büntethetőség alsó korhatára 15 év, ez azt jelenti, hogy a gyanúsított nem tartóztatható le. Az ennél fiatalabbakat a rendőrség kihallgathatja, majd átadhatja a gyermekvédelmi szolgálatnak.

Ehhez kapcsolódóan: Tizenhét áldozat kellett, hogy Szerbiában tegyenek az illegális fegyverek ellen

Finnországban két halálos iskolai lövöldözés történt eddig, 2007-ben és 2008-ban. Ezek hatására 2010-ben szigorítottak a fegyvertartással kapcsolatos jogszabályokon, egyebek között tizennyolcról húsz évre emelték a fegyverviselési engedély alsó korhatárát, és alkalmassági vizsgához kötötték a megszerzését.

Az 5,6 millió lakosú országban – ahol népszerű a vadászat és a sportlövészet – ma körülbelül 430 ezren rendelkeznek fegyverviselési engedéllyel összesen több mint másfél millió lőfegyverre.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG