Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hol kötelező a gyermekek védőoltása?

Egyre több ország veszi fontolóra, hogy kötelezővé teszi a koronavírus elleni védőoltást. A kérdés nagyon megosztó, tekintve hogy a Covid elleni oltásokat gyorsított eljárással engedélyezték, mellékhatásai kevésbé ismertek - ellentétben a már régebb óta alkalmazott és az oltási programokban szereplő vakcinákkal. Az 5-11 éves gyermekek oltását Magyarországon december 15-én kezdik.

A WHO becslései szerint az oltások évente két-hárommillió életet mentenek meg (a koronavírust nem számítva). A gyermekbetegségek elleni védőoltások kifejlesztésének kulcsfontosságú szerepe volt a gyermekhalandóság csökkenésében.

A gyermekkori vakcinák közé tartoznak a kanyaró, a mumpsz, a rubeola, a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés, a gyermekbénulás, a veszettség, a hepatitis B, a rotavírus, a Haemophilus influenzae baktérium B típusa és a tuberkulózis elleni védőoltások – ezek egy részét kombinált vakcinaként adják be. Akkor minősítettek egy országot kötelező oltási renddel rendelkezőnek, ha legalább egy védőoltás kötelező ezek közül.

XS
SM
MD
LG