Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij szülővárosa a célkeresztben, 11 embert ölt meg egy orosz rakéta


Mentőcsapat az orosz rakétacsapásban súlyosan megrongálódott lakóháznál Krivij Rihben 2023. június 13-án
Mentőcsapat az orosz rakétacsapásban súlyosan megrongálódott lakóháznál Krivij Rihben 2023. június 13-án

Orosz rakétacsapás ért egy ötemeletes lakóházat éjjel az ukrajnai Dnyipropetrovszki területen, Krivij Rih városában. A legfrissebb hírek szerint 11-en haltak meg és többtucatnyian megsebesültek. Közben az oroszok arról számoltak be, hogy nyugati páncélozott járműveket zsákmányoltak.

Zelenszkij elnök szülővárosában az orosz rakéták kizárólag polgári és infrastrukturális célpontokat találtak el - közölte Krivij Rih polgármestere, Olekszandr Vilkul. „A hat rakéta egyetlen katonai célpontot sem talált el – egy lakóházba és egy raktárba csapódtak be."

A reggeli hírek még három halottról szóltak, azóta 11-re nőtt a szám. "E szörnyű éjszaka alatt az ellenség 11 civilt ölt meg a városban" - közölte Szergij Liszak, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója. Az újabb áldozatokat a romok alatt találták.

Volodimir Zelenszkij elnök elítélte a támadást, és a Telegramon azt írta, hogy „soha nem bocsátanak meg a terroristáknak”.

„Még több a terrorista rakéta, az orosz gyilkosok folytatják a háborújukat lakóépületek, békés városok és emberek ellen” – írta.

„Részvétem mindazoknak, akik szeretteiket veszítették el. A terroristák soha nem nyernek bocsánatot, felelniük kell minden rakétáért, amit kilőnek.”

Miközben Ukrajna nagy részén légiriadót rendeltek el, az ukrán főváros katonai adminisztrációja arról számolt be, hogy Kijev is tűz alá került, de az összes rakétát lelőtték. Áldozatokról Kijevből nem érkezett jelentés.

„Az ukrán légvédelmi erők időben észleltek és sikeresen megsemmisítettek minden ellenséges rakétát Kijev környékének légterében” – közölte Szerhij Popko, a főváros katonai közigazgatásának vezetője Telegramon.

Az éjjel rakéta- és dróntámadás érte Harkivot is. Az ukrán légierő azt közölte, hogy az oroszok 14 cirkálórakétát és négy iráni gyártmányú drónt lőttek ki az éjszaka folyamán, ebből 10 rakétát és egy drónt elfogtak. Reggel újabb rakéták indultak útnak, de nem értek célba.

Ehhez kapcsolódóan: Interjú: Putyin nukleáris fenyegetései „nemcsak komolyak, de valószínűek”

Hogy áll az ellentámadás?

Az újabb orosz légicsapásokkal egy időben a jelek szerint némi lendületet kapott a régóta várt ukrán ellentámadás. A hadsereg arról számolt be, hogy hét települést szabadított fel az ország déli és keleti területein, és heves harcok közepette további előrelépést ért el Bahmutban.

„A nemzeti zászló újra ott lobog Sztorozsove falu felett. Ez vár az összes településre, míg csak fel nem szabadítunk minden ukrán földet” – jelentette az ukrán erők sajtóközpontja egy üzenetben, amelyhez egy videót is mellékelt arról, ahogy ukrán katonák járőröznek a faluban.

Ukrajna június 11-én közölte, hogy visszafoglalt három donyecki falut – Makarivkát, Neszkucsnét és Blahodatnét.

Később Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes azt mondta, hogy elfoglalták Lobkove, Levadne és Novodarivka falut is a Zaporizzsjai terület délkeleti részén, ám orosz tisztviselők közölték, hogy ezeknek a területeknek egy részén visszaverték az ukrán erőket.

Andrij Kovaljov ukrán katonai szóvivő szerint a visszafoglalt területek "több mint 100 négyzetkilométert" tesznek ki.

Az állításokat független forrásból lehetetlen ellenőrizni.

Trófea

Közben Moszkva azt állította, hogy több német Leopard tankot és amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet is zsákmányolt az ukránoktól. A védelmi minisztérium olyan felvételeket hozott nyilvánosságra, amelyeken az orosz katonák Ukrajnának szállított nyugati berendezéseket vizsgálnak.

"Leopard tankok és Bradley gyalogsági harcjárművek. Ezek a mi trófeáink. Az ukrán fegyveres erők felszerelése a Zaporizzsjai területen" - áll az orosz védelmi minisztérium közleményében.

"A Vosztok csoport katonái vizsgálják a harcban megszerzett ellenséges harckocsikat és gyalogsági harcjárműveket."

A védelmi minisztérium szerint az elfogott járművek közül többnek működött még a motorja, ami arra utal, hogy a csaták rövidek voltak, és az ukrán csapatok "elmenekültek" támadóállásaikból.

A német védelmi miniszter azt mondta, hogy Berlin nem tudja azonnal pótolni a tankokat.

"Sajnos a háború természetéből fakad, hogy a fegyvereket megsemmisítik, a tankokat megsemmisítik és az embereket megölik" - fogalmazott Boris Pistorius az RTL-nek adott hétfő esti interjújában.

Közben Ukrajna arról érdeklődött Ausztráliánál, hogy milyen állapotban van az ott kivont több tucat F-18-as vadászrepülőgép – mondta az ország nagykövete kedden az AFP-nek. Ezek esetleges leszállítása jelentősen erősítheti Kijev légierejét.

Zaporizzsja kontroll alatt, de a NAÜ főigazgatója lépéseket tervez

Az ukrán ellentámadást megnehezítette, hogy június 6-án átszakadt az orosz ellenőrzés alatt álló kahovkai gát a Dnyeper folyón.

Kijev azzal vádolta Moszkvát, hogy aláaknázta és szándékosan semmisítette meg a gátat, hogy elárassza a Herszoni terület déli részét és lelassítsa az ellentámadást. A gátszakadás áldozatainak száma időközben 17-re emelkedett – jelentették be kedden Moszkva által odahelyezett tisztviselők.

Ehhez kapcsolódóan: Képeken a pusztítás: műholdfelvételek az ukrajnai gátrobbanás előtt és után

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a gátszakadás és az ebből adódó áradások katasztrofális humanitárius következményeire figyelmeztetett.

A gát lerombolása aggodalmakat váltott ki a közeli zaporizzsjai atomerőmű biztonságával kapcsolatban – ez Európa legnagyobb ilyen létesítménye. Ám Ruszlan Sztrilec ukrán környezetvédelmi miniszter június 12-én azt mondta, hogy az erőmű hűtőtavaiban a vízszint stabil és kellően magas. „Uraljuk a helyzetet” – mondta Sztrilec az ukrán televíziónak.

Kijevbe várják Rafael Grossit, az ENSZ nukleáris ügynökségének (NAÜ) főigazgatóját június 13-án, ahol Zelenszkijjel találkozik, majd onnét a zaporizzsjai atomerőműbe indul.

Felméri a helyzetet a létesítményben, és „megerősített csapattal” bővíti a NAÜ zaporizzsjai támogató és segítő misszióját az incidens nyomán.

Készült a Reuters, az AP, az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG