Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Ha csalódnak, akik rám szavaztak, nem mennek el”– Márki-Zay Péter interjú


Az előválasztás meglepetésembere, Márki-Zay Péter már a végeredmény kihirdetése utáni napon bejelentette, hogy Karácsony Gergellyel tandemben indulva igyekeznek a második fordulóban legyőzni Dobrev Klárát. Az – egyelőre még – miniszterelnök-jelölt vasárnap reggel írásban feltett kérdéseinkre éjszaka válaszolt. Közben lényegében már bejelentette visszalépését is, amit – információink szerint – szerdán fog formálisan megtenni.

Milyen érvek mentén döntött arról, hogy hátrébb lép, és belemegy a Karácsony Gergellyel közös indulásba?

Engem a jövő évi választási győzelem érdekel, minden felmérés és személyes tapasztalatom azt mutatja, hogy Orbánnak ugyan én lennék a legesélyesebb kihívója, de hármunk közül erre Dobrev Klára alkalmas a legkevésbé. Az előválasztást Dobrev ellen viszont csak Karácsonnyal összefogva nyerhetjük meg. Leginkább akkor, ha Karácsony marad. Nehéz kérdés, ugyanis az előválasztáson ő, az áprilisin én lennék a jó közös jelölt.

Mindenki biztos abban, hogy ön lesz a második ember, és Karácsony lesz Dobrev kihívója. Milyen meggyőző érvei voltak a főpolgármesternek?

Lásd fent.

Nem tart attól, hogy ez csalódást okoz hívei körében, és emiatt akár el is bukhatja majd áprilisban csongrádi egyéni körzetében a csörtét Lázár Jánossal?

Lázár ellen ez nem játszik szerepet, a megyében folyamatosan dolgozunk a kampányban, itt nem lesz kiemelt szempont az országos politika. A Mindenki Magyarországa Mozgalom és a saját támogatottságomban viszont nagyon komoly kritika az általam is kritizált Karácsony Gergely mögé történő beállás - még ha ezt részben a DK és a Jobbik fűtik is, akik éppen saját maguk kötötték az előválasztás első, valóban nem értékalapú koalícióját.

Vagyis egy ilyen megállapodás csak akkor elfogadható, ha az a teljes magyar társadalom számára kézzelfogható előnyökkel jár - pl. a 2010 előtti világ elutasítása, az elszámoltatás garanciája (ld. Hadházy beemelése a korrupcióellenes, elszámoltatási feladatra), vagy az euró eddig csak lebegtetett bevezetése. Adóemelés elutasítása, családi adórendszer, határon túli magyarok ügye, kerítés megtartása, Fidesz-migránsok kiadatása, stb.

Karácsony Gergely jobb az olyan politizálásban, ami egy ilyen összefogás után következhet. Nem gondolja, hogy le fogja szalámizni?

Egyelőre nehéz leszalámizni valakit, aki szinte egyedül van. Éppen most ragaszkodnánk ahhoz, hogy vegyenek be egyenlő partnerként az összefogásba. De természetesen nem számítok grál-lovagokra a politikában.

Egy, még az előválasztás előtt készített kutatás szerint, ha Dobrev és Karácsony marad a második fordulóra, akkor Jakab Péter hívei inkább Dobrev Klárára szavaznának, mint Karácsony Gergelyre. Az Ön vagy Fekete-Győr András híveinél ez messze nincs így. Ön is ilyen adatok alapján döntött a hátrébb lépés mellett?

Sajnos én nem ismerek ilyen számokat, és elkeserítőek, ha igazak. Jakab hívei esetleg valóban Dobrev támogatói, de az általam ismert jobbikosok nem. Nekünk azokat kell visszaszerezni jövő áprilisig, akiket Jakab is elveszített - akik a Fidesz vagy a Mi Hazánk irányába távoztak. De ez nem az előválasztás feladata.

Én úgy gondolom, hogy ha csalódnak, akik rám szavaztak, nem mennek el, de semmiképpen nem szavaznának Dobrevre. Persze lehet, hogy a Karácsony-elutasítottság még erősebb, mint amit én is érzékelek.

Meg tudja erősíteni, hogy a Závecz Research fogja méri az Ön és Karácsony Gergely közti preferenciákat?

Igen, de lesz egy másik, tükör-kontroll kutatás is.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG