Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ha meg is kapja az Orbán-kormány az uniós forrásokat, nehéz lesz teljesen elkölteni


A befagyasztott EU-s pénzekért szükséges munka dandárját már elvégezte a magyar kormány, még sincs előrelépés, holott szorít a határidő és a felhasználás adminisztratív követelményei. Ha már eljutottak az út kétharmadáig, miért toporog Budapest és Brüsszel? – erről szól a podcast.

Itt tudja meghallgatni a podcastot:

Ha meg is kapja az Orbán-kormány az uniós forrásokat, nehéz lesz teljesen elkölteni
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:11:35 0:00

Öt gondolat a beszélgetésből:

(1) Bár a hivatalos közlés szerint az egyeztetés folyamatos, ez csak annyit jelent, hogy nem zárták le az ügyet. Valójában hónapok óta nem történt érdemi előrelépés, mert vélhetőleg mindkét fél belátta, hogy az EP-választások előtt már nem fognak dűlőre jutni a vitatott témákban.

(2) Ugyan az év végén fontos határidők járnak le, de ősszel még lehetne haladni: ehhez azonban olyan rugalmasságra lenne szükség a magyar kormány és az Európai Bizottság részéről, amit eddig nem láttunk.

(3) A négy igazságszolgáltatási reform után már fel lehetett oldani a források blokkolásának egy részét, de a feltételként szabott 27 szupermérföldkőből 21 teljesítése még várat magára; egyebek mellett az akadémiai és tudományos élet szabadsága, a migráció és a gyermekvédelmi törvény kérdésében. Ezek több mint hárommilliárd eurót blokkolnak, ehhez jön a kohéziós források 6,3 milliárd eurójának és a helyreállítási alap több mint tízmilliárd eurójának befagyasztása.

(4) Az Európai Bizottság részéről megfogalmazott kritikák: az Integritás Hatóság jogköreinek szélesítése, a vagyonnyilatkozatok részletessége és köre, a vagyonkezelői modellben működő egyetemek.

(5) A feltételek különböző súlyú munkát igényelnek, a nehezén már túl van a magyar kormány, még ha szám szerint több tétel van is a listán, mint amennyit teljesítettek. Ha meg is nyílnak a források, legalább ekkora kihívás lesz az apparátus számára a felhasználás és az adminisztráció.

Ez a Messziről jött ember, a Szabad Európa podcastsorozata a magyar kormány és az Európai Unió, a közösség intézményeinek ügyeiről. Célunk, hogy ne csak az EU erőközpontjaiból hazatérő magyar politikusok beszámolóiból ismerhessük meg a fejleményeket, döntéseket és viszonyokat, hanem objektív és független képet alkothassunk állandó brüsszeli tudósítónk, Gyévai Zoltán segítségével.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG