Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Ha nem hagyja abba a sírást, kiküldöm” – nem pont erre a mondatra van szüksége annak, aki éppen Edwards-szindrómás kislányától búcsúzik


„Ha nem hagyja abba a sírást, kiküldöm” – nem pont erre a mondatra van szüksége annak, aki éppen Edwards-szindrómás kislányától búcsúzik
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:26:00 0:00

Sevcsik M. Anna élete legnehezebb döntését hozta meg, amikor megtudta, hogy kislánya, akit a szíve alatt visel, gyógyíthatatlan Edwards-szindrómás. Amit átélt a kórházban, az késztette arra, hogy létrehozza a Babagenetika Egyesületet, és segítséget nyújtson a kétségbeesett kismamáknak.

A Babagenetika, ahol Rados Katalin szülésznő, perinatális tanácsadó szakértőként van jelen, segít abban, hogy a kismamák eljussanak a tb által nem támogatott terhességi vizsgálatokra, azok kielemzésében vagy abban, hogy minél előbb kórházi ellátást kaphassanak. Teszi mindezt ítélkezésmentesen, mert Sevcsik M. Anna hisz abban, hogy minden abortusznak van egy lelki csomagja, és senki nem jókedvéből hozza meg ezt a döntést. Szerinte fontos lenne viszont, hogy az, aki bármilyen okból ezt az utat választja, kapjon lelki segítséget feldolgozni a gyászt, a veszteséget.

Fontos lenne szerinte az is, ha mindenki számára hozzáférhetők lennének a tb által nem támogatott és csak nagyon drágán elvégezhető szűrések, amelyek egyelőre nem képzik Magyarországon a terhesgondozás részét. Nemcsak azért, hogy a várandós nők idejében tudják meg, ha genetikai betegséggel küzd a gyermekük, hanem azért is, hogy ne hagyjanak vagy vigyenek vissza a szülei csecsemőket a kórházba. Mert közülük sokan most rövidke kis életüket így, kórházról kórházra vándorolva, szülő nélkül kénytelenek leélni.

Fontos lenne továbbá az is, hogy ne legyen tabu a gyász, még akkor sem, ha az a meg sem született vagy csak éppen átsuhanó, azaz egyéves koruk előtt elveszített gyermekeket érinti.

XS
SM
MD
LG