Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ha segítene az Ukrajnából menekülőkön, így tegye


Egy nő és egy gyermek érkezik Ukrajnából Magyarországra Beregsuránynál 2022. február 25-én
Egy nő és egy gyermek érkezik Ukrajnából Magyarországra Beregsuránynál 2022. február 25-én

„Csak olyan dolgot adjatok, amit ti is megennétek/felvennétek/használnátok. Ezek az emberek pár napja még pontosan úgy éltek, mint te vagy én. A méltóság számít! Mindenki kerülhet ilyen helyzetbe” – írja közösségi oldalán a Heti Betevő civil egyesület, amely több mint tíz éve támogat hajléktalanokat és rászorulókat. Adományozási kisokost állítottak össze tapasztalataik alapján, mert látják, hogy sokan segítenének a háború elől menekülőknek.

  • Tájékozódni kell. Meg kell kérdezni, pontosan mire van szükség, mit kérnek a helyszínen dolgozók. Lehet, hogy egyetlen matrac többet ér száz konzervnél.
  • Játékokat, könyveket, ruhákat egyelőre ne. A krízis első pár napjában ezeket a tárgyakat nem tudják hova tenni sem a segélyszervezetek, sem az adományozottak, később azonban ezek is jól jönnek majd, érdemes addig eltenni.
  • Ha télikabát kell, a nyári ruha nem segítség. Ha valahol ruhát kérnek, pontosan azt kell adni, amire szükség van, mert bonyolult a tárolás, a segítő szervezeteknek átmenetileg csak gondot okozna.
  • Ételből tartós élelmiszert. Olyan élelem kell, amelyet el lehet fogyasztani önmagában is: konzerv, csokoládé, energiaszelet. A száraztészta és az olaj nem romlandó, de konyha kell hozzá, ezért is fontos az informálódás. Ha felállítanak egy megfelelő konyhát, akkor ezek is mehetnek.
  • Tampon helyett betétet és pelenkát. A nők és a gyerekek különösen kiszolgáltatottak, mert nem tudnak hozzájutni ezekhez az alapeszközökhöz. Tábori körülmények között a betétet lehet higiénikusan cserélni.
  • Gyógyszert, orvosi segédeszközt, gézt, fáslit csak bontatlanul. Ezeknek az eszközöknek, termékeknek a sterilitása, felhasználási ideje, tárolása különösen fontos.
  • Csak tisztát. Minden textilt (kabát, takaró, párna) ki kell mosni adományozás előtt.
  • Az adománystopot be kell tartani. A hasonló krízishelyzetekben sem az önkormányzatok, sem a segélyszervezetek nincsenek felkészülve azonnal nagy mennyiségű adomány tárolására.
  • Szervezetten. Mindig hallgatni kell a segítő szervezeteket, nekik van tapasztalatuk az adományozás koordinációjában. Fontos, hogy krízishelyzetben szervezetten érkezzen a segítség, hogy eljusson oda, ahol a legnagyobb szükség van rá.

A Heti Betevő munkatársai hangsúlyozzák az empátia, az emberi méltóság fontosságát, mint írják, pár napja ezek az emberek még ugyanúgy éltek, mint azok, akik most segíteni akarnak, ezért csak olyan dolgot adjunk, amit mi magunk is elfogadnánk, megennénk/felvennénk/használnánk.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG